onsdag 3 januari 2024

Joseph A. Davis: Skuggpenseln

Titel: Skuggpenseln
Författare: Joseph A. Davis
Sidantal: 251
Förlag: Stevali

Ett recensionsex från författaren, tackar så mycket.


Baksidestext:

Pallantors vita murar håller på att tappa sin kraft, och därmed riskerar staden att förlora sitt skydd mot fördunklarna som ödelagt otaliga domäner. Pallantors akademi, där Julia, Edvin och Kasir tränar sina skaparkrafter, gör sig redo för en strid vars like Tusenvärld aldrig sett.

Samtidigt ägnar sig Julia åt egna förberedelser. Med hjälp av sin pappas återfunna dagbok söker hon bortglömda vapen som kan bli stadens räddning. Men i dagboken hittar hon fler hemligheter än hon räknat med hemligheter som kan vara ännu farligare än den kommande striden.

Mina tankar:

Detta är den tredje delen i Kampen om Tusenvärld, det är en fantasyserie som riktar sig först och främst ungdomar. De tidigare delarna heter Dunkelstjärnan och Spegelbilden.

Då det är en del i en serie så skall man ha läst de tidigare delarna innan man ger sig på denna. Denna tar vid nästan direkt där den förra boken slutade. Har man läst de tidigare böckerna så vet man vad man kan förvänta sig i denna bok.

För de som inte läst serien så kan man i stora drag beskriva den som en portalfantasy, det vill säga att den utspelar sig delvis i vår värld och genom något typ av magisk portal så kan man ta sig till en annan värld. I denna värld, som förvisso är en av många, så finns det magi och även lite av det klassiska temat när det kommer till fantasy med en ond kraft som hotar världen.

Magisystemet är, i alla fall för mig, rätt så originellt då jag inte läst allt för många fantasy som har magi som påminner om detta. Den utgår från en slags konstnärlig magi, kan inte komma på någon annan förklaring. Det kan vara att vissa kan måla saker, med hjälp av pensel, och göra dem verkliga, andra använder musiken för att skapa magi. Och just ordet skapa är den centrala kärnan i all denna magi. Vill man våga sig på lite tolkningar på handlingen så kan man se i och med att boken riktar sig till ungdomar att författaren vill att läsarna skall bejaka sin egen skapar-ådra och låta sin egen fantasi flöda fritt, gör man detta så kan man skapa egen magi.

Språket och handlingen flyter på riktigt bra och det är lätt att ta till sig. Det är bra fart i handlingen och den hållet intresset uppe, vilket gör att man gärna vill fortsätta läsa. Handlingen är inte allt för komplicerad men ändå har den ett djup som gör att det känns att den har en vikt och något mer än bara ett äventyr som läggs framför läsaren utan att den behöver tänka efter. Detta är riktigt bra då det blir mera intressant om det bjuds på överraskningar och kräver lite uppmärksamhet av läsaren.

Det finns andra ämnen än att bejaka sitt eget skapande som tas upp i boken och det jag skymtar är hur man bearbetar sorgen och förlusten av någon man håller kär. Med detta i tanken så kan man tänka mig att boken fungerar som ett bra samtalsämne i skolan när det kommer till detta olika punkterna.

I övrigt så utvecklar författaren sin värld i denna bok och låter även de centrala karaktärerna växa, han håller sig trogen det som man lärt sig i de två tidigare böckerna och bjuder på mera. Utan att avslöja något så slutar boken i något som är mer eller mindre en uppbyggnad till nästa del i serien, som redan har kommit ut och heter Hjärtedolken.

Jag rekommenderar denna bok och hela serien till ungdomar som gillar fartfyllt äventyr som är fylld med magi och stor fantasi. Då den även har ett djup så fungerar den riktigt bra även om man är äldre, till och med vuxen, bara man gillar fantasy.

Omdömen om andra böcker av författaren:

Markus av Trolyrien (Markus av Trolyrien #1)
Verarnas drottning (Markus av Trolyrien #2)
Xirianas gåta (Markus av Trolyrien #3)
Dunkelstjärnan (Kampen om Tusenvärld #1)
Lögnspiran (Marduriens ljus #1)
Spegelbilden (Kampen om Tusenvärld #2)
Ödestornet (Marduriens ljus #2)

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar