fredag 5 januari 2024

Pernilla Ericson: Släcka liv

Titel: Släcka liv
Författare: Pernilla Ericsson
Sidantal: 378
Förlag: Romanus & Selling

Baksidestext:

Ett olöst mord plågar den lilla orten Skageby i Västerbotten och polisutredare Lilly Heed och kriminalinspektör Liv Kaspi kallas in. Samtidigt drar en extrem höststorm in över Sverige med utslagen el, översvämningar efter skyfall, nedfallna träd och även Skageby drabbas hårt. All kontakt med omvärlden bryts och dolt i mörkret sker ytterligare ett mord.

Mina tankar:

Detta är författarens femte bok och den andra boken om Lilly Heed, den första heter 300 grader.

Boken är står handlingsmässigt rätt så fristående men jag rekommenderar att man läser första boken för att förstå karaktärerna bättre och det finns en röd tråd som man gärna bör följa med från början.

I denna bok så tillkommer ett element. Författaren har som sagt skrivit ytterligare tre böcker innan denna och de handlar om Liv Kaspi och hur hon kommer med i en grupp som kallas Erla-gruppen. I slutet av den förra boken om Lilly Heed så får man ett litet gästspel av just Liv Kaspi. I denna bok så får Liv Kaspi en större roll i handlingen. Detta gör att man även bör läsa de tre böckerna om henne för att förstå henne bättre. De böckerna heter Spåren vi lämnar efter oss, Jag ska hitta dig och När du vänder dig om.

Så det är inte bara andra boken om Lilly Heed det är även på ett sätt fjärde boken om Liv Kaspi. Jag gillar att författaren slår ihop sina två serier på detta sätt, detta gör att man känner att författaren skapar ett eget universum där alla sina karaktärer lever och kan mötas.

Om man har läst den första boken i serien så vet man att i denna serie vill författaren lyfta fram klimatfrågan. I första boken så var det en värmebölja och skogsbränder spred sig, i denna så får vi möta nästan det motsatta, en höststorm som bjuder på skyfall och översvämningar, samt nedfallna träd och utslagen ström.

Vi får ta del av en liten stad som blir isolerad från resten av samhället när denna storm stoppar all kommunikation och även möjligheter att ta sig från och till på vägarna. Precis innan stormen bryter ut så kommer Lilly Heed och Liv Kaspi till denna stad för att hjälpa den lokala polisen att lösa ett mordfall. Under stormens härjningar så visar det sig inte bättre att ytterligare ett mord inträffar. Är det två olika gärningsmän eller hänger de ihop på något sätt?

Författaren målar upp en bra bild om hur sårbart det moderna samhället är och hur vi har vant oss med att lättillgängligt kunna göra saker som vi tar för givet. Boken ställer frågan hur redo är man om samhället slås ut, skulle man klara sig utan ström i flera dagar?

En annan central fråga som har funnits i författarens tidigare böcker är kvinnors utsatthet i samhället och män som vill trycka ner dem. I denna bok så är detta ämne kanske inte lika centralt som i de tidigare men den finns absolut där och det är lite av den röda tråden som började i första boken. Den finns där lite i bakgrunden men den är intressant om man uppmärksammar den och jag har en aning om att denna del i serien bygger upp till något som kommer att bli riktigt explosionsartat i kommande böcker. Nu kanske jag läser in för mycket, men vi får se om jag rätt.

Pernilla Ericson har komponerat ihop en handling som är både intressant och spännande. Med ett språk som är målande och flyter på riktigt bra och ett riktigt driv i handlingen så har hon skapat ett bladvändare.

Författaren har skapat både ett spännande mordfall, som jag inte kan avslöja något om men man kanske inte tänker det vanliga som man gör när en deckare får sin lösning, och samtidigt en slags samhällskritisk syn när det kommer till klimatet och teknologins sårbarhet.

Jag rekommenderar denna till alla som vill ha en välskriven deckare med färgstarka karaktärer i centrum, som har skinn på näsan samtidigt som de har egna demoner att kämpa emot. Har man inte läst hennes tidigare böcker så skall man absolut börja från början då varje bok har varit riktigt bra och böcker man inte kan släppa. Har man läst dem så vet man precis vad som man kan vänta sig i denna, men det kan även förekomma en eller en annan överraskning under resan gång. Jag ser fram emot att läsa hennes nästa bok som är den officiella fjärde boken om Erla-gruppen, även om jag räknar denna till den serien också.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:

Spåren vi lämnar efter oss (Erlagruppen #1)
Jag ska hitta dig (Erlagruppen #2)
När du vänder dig om (Erlagruppen #3)
300 grader (Lilly Heed #1)

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar