fredag 27 december 2024

Joseph A. Davis: Nattlyktan

Titel: Nattlyktan
Författare: Joseph A. Davis
Sidantal: 177
Förlag: Stevali

Baksidestext:

I Tusenvärld har varje människa en skaparkraft – en kreativ förmåga som kan användas för att skapa skönhet och bekämpa mörkret.

Mina tankar:

Detta är en slags förgrening och även ett avslut på författarens fantasyserie Kampen om Tusenvärld. Serien består av Dunkelstjärna, Spegelbilden, Skuggpenseln, Hjärtedolken och Skaparkrafter. Det är en serie som riktar sig till åldersgruppen 9-12.

Denna bok kan delas upp i två delar. Den första delen består av kortromanen Nattlyktan och är skriven av författaren. Man kan se denna berättelse som ett appendix till själva serien men den ingår även i serien då författaren har sagt att den fungerar som en epilog till berättelsen.

I denna bit av bokens så möter vi igen många av de karaktärer som vi lärt känna igenom serien. Världen lämnades inte helt i frid i den sista boken av serien och här får vi ta del av en berättelse som kanske ställer ordning på det mesta som författaren har utsatt sin värld för. Än en gång så är det mörkret som skall bekämpas och det är en, för karaktärerna, känslomässig kamp och mycket kanske måste offras innan ljuset står sig starkt igen.

Om man är bekant med serien, som jag starkt rekommenderar att man läser innan man ger sig på denna bok, så vet man att just förmågan att skapa saker, att våga låta sin kreativa ådra pulsera fritt, är en central kärna i hela berättelsen. Likaså är det med denna kortroman.

Författaren tillför med denna kortroman ett fint avslut på sin serie, om det är det absolut sista man kommer att få höra från denna värld kan man aldrig vara säker på, men med denna så knyter han ihop säcken mer eller mindre.

Jag sa att boken kunde delas upp i två delar och det är i andra delen av boken som själva kärnan av denna serie kommer till skott. Man har haft en tävling bland skolklasser i årskursen 5-8 där man har läst böckerna och sedan fått gjort något kreativt baserat på något sätt på denna värld och berättelserna. Det kan vara att skriva en kort text, en dikt eller rikta en teckning. Andra delen av boken består av de vinnande bidragen.

Det är en fin sak av författaren att vilja engagera elever och låta dem arbeta med sina kreativa förmågor. I dagens samhälle blir vi så matade med färdiga saker när det kommer till media och nätet att vi slutar att använda den kreativa förmågan inom oss. Nu är det absolut inget fel med att koppla av med något som vi bara kan ta till oss, men det får inte gå ut över vår kreativitet.

Just denna bit av boken är lite svår att bedöma men måste säga att man det förmågor och skaparglädjen i både texterna och bilderna, en del hade även ett djup i sig. En sak är säker att det är positivt att se denna skaparkraft.

Jag rekommenderar denna till alla som tidigare läst serien, vilket man som sagt skall ha gjort innan man läser denna, då den kanske inte tillför allt för mycket men knyter ihop det på ett bra sätt. Nu när författaren har avslutat denna serie skall det bli intressant att se vad som står på tur.

Omdömen om andra böcker av författaren:

Markus av Trolyrien (Markus av Trolyrien #1)
Verarnas drottning (Markus av Trolyrien #2)
Xirianas gåta (Markus av Trolyrien #3)
Dunkelstjärnan (Kampen om Tusenvärld #1)
Lögnspiran (Marduriens ljus #1)
Spegelbilden (Kampen om Tusenvärld #2)
Ödestornet (Marduriens ljus #2)
Skuggpenseln (Kampen om Tusenvärld #3)
Skaparkrafter (Tusenvärld)
Hjärtedolken (Kampen om Tusenvärld #4)

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar