söndag 21 april 2019

Karolina Bjällerstedt Mickos: Larona


Titel: Larona
Författare: Karolina Bjällerstedt Mickos
Sidantal: 329
Förlag: Fafner Förlag 

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket. 

Handling:

Det är dags för de årliga förhandlingarna mellan Storriket och Enhetliga Kejsardömet, två sidor i ett krig som aldrig verkar ta slut. Mitt i händelsernas centrum befinner sig Larona som är fästmö till prins Rostal av Storriket. Under förhandlingarnas gång kommer nyheter om att man återerövrat Norrstad från fiendernas händer. Men vem har egentligen tagit makten i Norrstad? Larona blir indragen i en sammansvärjning som kan komma att hota den uråldriga maktbalansen.

Mina tankar:

Detta är andra boken i fantasyserien Till Esperani, den första heter Mantor, läs här vad jag tyckte om den. Denna kom först ut 1999 men ges nu ut igen i en lätt omarbetad utgåva av Fafner Förlag.

Då detta är en serie så rekommenderar jag att man läser i rätt följ. Denna klarar att stå halv fristående men det är bitar av berättelsen som man troligen inte hänger med i om man inte har läst den första boken.

Likt den första boken så skiljer sig denna från den vanliga standardmallen när det kommer till fantasy. Det finns så gott om ingen magi alls och den utspelar sig i en lite modernare värld en del medeltida som man är van med. I denna påträffar vi något om kan svagt påminna om magi i form av hypnos, men vi får det aldrig helt klart för oss.

Språket är, precis som i första boken, helt otroligt och trollbinder en verkligen. Karaktärerna är så utmejslade och handlingen så intressant att man känner att man befinner sig inne i berättelsen. Man är där tillsammans med de andra på slottet som det mesta av handlingen utspelar sig. Man riktigt kan ta på stämningen mellan de olika lägren i detta maktspel som utspelar sig under denna förhandling. Just vad det är som gör allt så bra är jättesvårt att sätta fingret på. Det är en totalupplevelse med alla ingredienser, allt i rätt mäng, som gör det till en njutning att läsa.

Huvudkaraktären Larona träffade vi lite lätt i början av första boken. Vi fick inte lära känna henne så mycket, men denna bok är hennes berättelse och hon blir en riktigt intressant karaktär att följa. Hon har känslor som hon slits mellan och svåra val att göra.

Det som jag tänker på när jag läser denna är att den skiljer sig från första boken men ändå utgör de en helhet som passar så bra ihop. Den första hade ett mysterium och teaterlivet i centrum, det var lite drag av en deckargåta. I denna flyttas fokus till ett maktspel med intriger och konflikter som skulle kunna liknas en politisk thriller med militärdrag.

Blir imponerad av hur andra boken kan överraska en såhär, vilket lovar gott till den tredje och avslutande boken i serien, skall bli spännande att se vilken riktning och stil berättelsen tar i den. Denna serie kan jag verkligen varmt rekommendera till alla som gillar välskrivna karaktärer och berättelser som fångar upp ens hela intresse.

Häftad Bokus Adlibris 
E-bok Bokus Adlibris 

Följ mig på Facebook eller Instagram  
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur  
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar