lördag 13 april 2019

Nils-Petter Löf: Kärnpartiet


Titel: Kärnpartiet
Författare: Nils-Petter Löf
Sidantal: 277
Förlag: Whip Media 

Ett recensionsex från författaren, tackar så mycket. 

Handling:

Ett terrorattentat utspelar sig precis utanför Rosenbad. Det kallas snabbt Stockholms andra blodbad och är den värsta attacken i modern tid på svensk mark. Ett tjugotal vakter, förbipasserande och journalister blir avrättade sedan tar förövarna sina egna liv. Sveriges statsminister har ensam överlevt attentatet utan att få en minsta skråma. Detta är startskottet på en plan.

Mina tankar:

Detta är Nils-Petter Löfs fjärde bok och den första som inte rör sig inom fantastiken. Han har tidigare skrivit två fantasyböcker i serien De Andra och zombieskräckboken Zverige I Mitt Hjärta. Detta är en thriller.

Redan i Zverige I Mitt Hjärta visade Nils-Petter att han kunde hantera en värld som blir kaos när något händer. När jag började med Kärnpartiet så var jag lite orolig att det skulle samma berättelse igen fast utan zombies. Men det försvann snabbt för dessa två skiljer sig från varandra.

Kaoset finns även i denna. Men på grund av att det inte finns några zombies i denna så blir det brutalare och mera verkligt när människor börjar bete sig som vildar så snabbt som samhället börjar rasa ihop. Kaoset är mera centrerat runt Stockholmsområdet och det finns personer som arbetar i det dolda för att ge kaoset en knuff för att skynda på förfallet.

Denna bok ligger verkligen rätt i tiden. Karaktärerna som är i centrum är många man känner igen. Den unga youtube-tjejen, som enligt henne i alla fall, är den nästa nya stora stjärnan. Man känner verkligen igen det egocentriska sättet hon tar sig fram i detta kaos, allt för att få likes. De nya kanalerna för nyheter och information får en viktig del i berättelsen. Man tänker på att det nu för tiden är lättare att nå ut med information och att det inte längre är lika säkert att allt man läser och hör är sant.

Vi har även preppern som också ser konspirationer överallt. Och just detta med prepping, att vara redo om samhället rasar en längre tid, är ju ett ämne som verkligen ligger i tiden. Det kan vara allt från oväder som slår ut elen eller värre saker som krig. Och denna bok berör som sagt detta en del.

Det är korta och snabba kapitel och spänningen hålls uppe igenom hela boken. Den hoppar mellan de olika karaktärerna men det blir aldrig rörigt. Intresset för de olika trådarna är höga så ingen del känns som en transportsträcka tills man får läsa om någon intressant del av berättelsen igen, som ibland kan vara fallet med berättelser som hoppar mellan platser och karaktärer. Detta är bladvändare som är svår att lägga ifrån sig, man skall bara läsa ett kapitel till.

Jag känner igen sättet att måla upp karaktärerna från Nils-Petters tidigare böcker, han får till dem riktigt bra och de blir levande personer. De får sin tid till att få ett djup och blir intressanta att följa. Det är en mera allvarligare ton i denna än hans tidigare verk, denna känslan kan vara att den ligger så nära verkligheten att detta kan hända imorgon. Nu vet jag inte om en stad skulle förfalla till kaos så snabbt som den gör i denna, detta lämnar jag osagt. Slutsumman blir i alla fall en spännande, intressant och tankeväckande thriller.

Tidigare omdömen:

De Andra
De Sovande 
Zverige I Mitt Hjärta

Häftad Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris 

Följ mig på Facebook eller Instagram   
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur  
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar