tisdag 30 april 2019

Kristina Suomela Björklund: Inom Cirkeln


Titel: Inom Cirkeln
Författare: Kristina Suomela Björklund
Sidantal: 272
Förlag: Miramir Förlag/Whip Media 

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket. 

Handling:

Moa och hennes man Thomas hittar en övergiven pojke i en förfallen stuga. Moa har länge drömt efter ett barn och hennes modersinstinkter slår till när hon ser pojken. De tar hand om den mystiske pojken, som verkar prata ett annat språk än svenska, och tar honom till närmaste polisstation för att lämna honom till myndigheterna. Men något händer där och det slutar med att de bestämmer sig att ta med sig pojken hem till sig. En epidemi drar samtidigt över Sverige som gör människor till blodtörstiga och aggressiva varelser. Moa och Thomas måste söka skydd och tar med sig pojken till en stuga.

Mina tankar:

Detta är Kristina Suomela Björklunds fjärde bok, hon har även medverkat i en del antologier. Detta är en skräckbok.

Författaren har tidigare rört sig i skräckens hus med sina två böcker Karne: Skriet Från Häxberget och Bakom Väggens Dörrar. De två är en mera övernaturlig skräck som kryper på en med spöken och liknande saker. Denna bok är mera jordnära skräck med det hemska som kommer rätt emot dig i form av zombier.

De två tidigare skräckböcker hänger lätt ihop och rekommenderas att man läser dem i utgivningsordning. Denna är däremot helt fristående, dock så kan jag säga, utan att avslöja något avgörande, att jag tror mig ha funnit en liten koppling till de tidigare böckerna. Jag hoppas att jag har rätt för det kommer mig att tänka på min favoritförfattare Stephen King som också slänger in små saker som hänvisar till tidigare verk. Detta är alltid trevligt för den trogne läsaren som försöker läsa allt av en författare.

Genom boken följer vi ett antal karaktärer som på olika sätt får ta del av denna zombie-epidemi som drar över Sverige. Den utspelar sig i nutid men har även några kapitel som hoppar tillbaka tusen år i tiden där vi möter kvinnan som är starten på det hela. Genom boken så får vi bakgrunden förklarad tills den delen av berättelsen möter nutid.

Det blir aldrig rörigt med hoppen mellan de olika karaktärerna och tillbakablickarna kommer i en lagom mängd. Allt hänger ihop bra och för handlingen framåt. Språket är lätt att ta till sig och flyter på bra, det är målande så att man upplever miljöerna och känslorna som karaktärerna känner.

Det är just känslor som boken lägger en stor vikt på. Detta är inte en zombiebok med folk som hela tiden flyr från horder av varelser som vill äta upp dem. Mycket rör sig om Moa och hennes längtan efter att ha ett eget barn och hennes misslyckande till att få det. Vi har andra karaktärer också som vi får uppleva deras olika längtan efter saker. Så det finns en stor bit relationsdrama mitt i denna skräck och de samarbetar i en harmoni och utgör tillsammans en tänkvärd och småryslig berättelse. En lite annorlunda syn på zombievågen som vi ser mer och mer nu i svenska böcker.

Tidigare omdömen:

Karne - Skriet Från Häxberget
Bakom Väggens Dörrar
Azoria - Återkomsten

Häftad Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram  
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur 
Bokbloggar.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar