måndag 27 juli 2020

Mårten Dahlrot & Joakim Hanner: Det Som Kommer I Natten & Dödisgubben

Titel: Det Som Kommer I Natten
Författare: Mårten Dahlrot och Joakim Hanner
Sidantal: 49
Förlag: Swedish Zombie

Handling:

Hösten är här. Mörkret har fallit. Från fönstret ser Em att en gatlampa har slocknat. Hon ser också att det står någon under den. Någon som gömmer sig i mörkret. Någon som kommer närmare för varje natt som går.

Titel: Dödisgubben
Författare: Mårten Dahlrot och Joakim Hanner
Sidantal: 41
Förlag: Swedish Zombie

Handling:

Selma bor med sin mamma och pappa i ett gult hus på Vårgatan 4. Dödisgubben bor i hennes källare. Han sover under golvet medan Selma är på förskolan. Men på nätterna är han vaken, då hälsar han på Selma i hennes rum.

Mina tankar:

Detta är andra och tredje boken i serien Sagor för döda barn. Serien inledes med Flickan i Hörnet och är något så unikt som en pekbok som riktar sig till en vuxen publik.

Böckerna är som sagt upplagd som en pekbok för barn med lite text och bilder. Men handlingen är verkligen inte för barn. Det är en kort och hemsk skräckberättelse som kommer att få vilket barn som helst att ha mardrömmar. Men för de äldre som gillar skräck så är detta en guldgruva.

Jag gillar det unika upplägget och hur handlingen byggs upp. Huvudpersonerna i böckerna är ett barn. Redan från början så känner man att något troligen kommer att gå fel, då inte allt står rätt till.

I Det som kommer i natten försöker barnet, det handlar om, att förstå vad det är som står utanför på gatan på natten. Hon frågar sina föräldrar om det, men de missförstår henne. Vi följer barnet med skräckartad förtjusning. Hur kommer det att sluta?

I Dödisgubben är det nästan samma upplägg, men den skiljer sig lite. Varannan sida, vänstra sidan, är om hur Selma lever sitt liv, var hon bor och går i förskola, men det är den högra sidan som sätter skräcken. Där följer vi en karaktär kallad för Dödisgubben och vad han gör under tiden. Även här finns en skräckartad förtjusning.

Det är sparsamt med text i böckerna men de fungerar som stödord och tillsammans med bilderna så målas hela handlingen upp inne i ens huvud. Mina tankar går till tv-serier som Tales from the darkside och Twilight Zone då det är lite kortare handlingar där allt kan hända.

Så detta är ett briljant koncept och gillar man skräck och nyskapande idéer så är detta verkligen böckerna att spana in. De är små unika pärlor inom genren.

Omdömen om tidigare böcker av författarna:

Flickan I Hörnet (Sagor För Döda Barn #1)

Kartonnage (Det Som Kommer I Natten) Bokus Adlibris
Kartonnage (Dödisgubben) Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur 
Bokbloggar.se
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar