onsdag 8 juli 2020

Helena Kubicek Boye: Den Ljusaste Natten

Titel: Den Ljusaste Natten
Författare: Helena Kubicek Boye
Sidantal: 359
Förlag: Bokfabriken 

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket.

Handling:

Det är midsommar i Säter i Dalarna. En dömd pedofil avviker från sin permission från Säters rättspsykiatriska klinik. När en femårig flicka samtidigt försvinner spårlöst från en närliggande campingplats sprider sig skräcken och paniken. Snart försvinner ännu ett barn, en sjuårig pojke. Anna Varga, psykolog vid kliniken, är ansvarig för permissionen och måste hjälpa polisen att hitta barnen innan det är för sent.

Mina tankar:

Detta är andra boken om psykologen Anna Varga, den första boken heter Innan Snön Faller, den kom ut 2018, denna kom ut 2019 och det har även kommit en tredje bok, Kallare Än Is.

Denna är rätt så fristående från den första boken, så det är inga problem att läsa denna innan man läst den första. Men det är ändå ingenting jag rekommenderar, jag föredrar alltid att läsa böcker i samma serie från början. Det är lite röda trådar från vad som hände i första boken som hänger med i denna.

Det är en deckare, men ändå kanske inte den vanliga deckaren som man kanske tänker på först när man hör det ordet. För de flesta så tänker man nog på en polis som löser ett fall. Det är ett fall som skall lösas och det finns poliser med i handlingen. Det är fokus på fallet men inte på poliserna, som är bikaraktärer. Huvudkaraktären är istället psykologen Anna Varga, det är henne vi får följa istället då hon dras ofrivilligt in i detta fall. Det är mera av en psykologisk thriller än en deckare.

Bokens handling utspelar sig under några intensiva dagar på och runt midsommar. Den börjar med att pedofil avviker från sin permission. Anna Varga är en av de som gav pedofilen permission så han avviker får hon skuldkänslor. Strax därefter så försvinner en liten flicka och Anna fruktar det värsta, skuldkänslorna växer och när polisen pressar henne på att avslöja saker som bryter tystnadsplikten så går hon mot arbetsetiken och gör det. Hon börjar en egen undersökning om var den försvunne pedofilen samt flickan kan ha tagit vägen.

Helena bygger snabbt upp en nagelbitande spänning. Jag tycker hon verkligen får till den där lite konstiga stämningen som kan befinna sig just runt midsommar, den där att det är mycket glädje i firandet men ändå finns det en underliggande sak att det lätt kan slå över till otrevligheter om spriten tar över och det istället för feststämning blir en hotfull stämning. Sedan övergår hon till den som är troligen alla föräldrars värsta mardröm, att ens barn försvinner.

Tillsammans med Anna så får vi efterhand reda på mer och mer hur allt ligger till. Ända till slutet så ligger det en osäkerhet om det är den försvunne pedofilen som har kidnappad den lilla flickan eller inte. Helena håller fast läsaren i ett grepp som gör att man inte vill släppa boken, sedan att det är korta kapitel gör att man bara skall läsa ett kapitel till, en riktigt bladvändare.

Språket är lätt att ta till och tillräckligt målande för att man kan föreställa sig både miljön och stämningen. Jag tycker att Helena får till det riktigt bra med karaktärerna, även de viktiga bikaraktärerna får en tyngd. Författaren är psykolog själv och det känns verkligen att, i alla fall för en okunnig, det är autentiskt när det kommer till den delen av handlingen.

Det är ett hemskt ämne som tas upp i boken, många kanske känner att de inte vill läsa en bok om pedofili. Tycker dock att Helena tar upp ämnen på ett riktigt bra sätt utan att beskriva de hemskaste handlingarna ingående. Hon lyfter fram många bra vinklar på det då kanske inte allt är så svart och vitt.

Slutsumman blir en riktigt spännande och intressant läsning och jag ser verkligen fram emot att läsa tredje boken i denna serie.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:

Innan Snön Faller (Anna Varga #1)

Inbunden Bokus Adlibris
Pocket Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris 

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur 
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar