onsdag 12 augusti 2020

Peter Sitell: Alla De Som Brann

Titel: Alla De Som Brann
Författare: Peter Sitell
Sidantal: 361
Förlag: Visto Förlag

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket.

Handling:

”Ditt – satans – jävla – kättar – yngel!” dånar det in i Martins öra. Nackhåren reser sig när han inser att de två männens hårda grepp om fot och handled kommer att släppa, när de kan kasta honom över den höga muren.

Samma händer som tagit livet av hans far, mor och syster, griper han efter i besinningslös skräck – när han plötsligt kastas iväg.

Den svindlande tyngdlösheten – svävande högt över murkrönet och där nere, rakt under honom – den hårda marken!

En ung man slängs över en mur av soldater i det korståg den katolska kyrkan leder i 1200-talets Sydfrankrike. Under slutet av 1100-talet har denna kyrka dragit upp det ena kätterska ogräset efter det andra, men nu skall åkrar brinna, nu ska Occitanien renas! En eld från Guds heliga vrede ska rena de trogna från de otrogna.

Kättarna, som kyrkan bränner på bål, kallas av folket för goda män och goda kvinnor. De lever som adel eller trashankar i byar och städer där jordar och egendomar ägs i en finmaskig väv. En väv som binds samman av Cortezia. Cortezia betyder att vara stolt, öppen, tolerant, måttfull, hövlig och vänlig i sina handlingar.

Cortezias frihet, liberalism, tolerans, handel, konst och poesi, hotar påvens makt. Det ofrånkomliga resultatet av katolska kyrkans besatthet att utrota kätteriet leder till inkvisitionen, den obligatoriska bikten och den katolska kyrkans kanoniska rätt, som kommer att gälla fram till år 1917.

Sydfrankrike som var ledande på alla områden före korståget, har ännu inte återhämtat sig.

Mina tankar:

Detta är författaren Peter Sitells debutbok. Det är en historisk spänningsroman.

Boken utspelar sig på 1200-talet och tar upp händelserna runt korståget och vad som förde med i dess väg. Det är en mörk tid som målas upp och det är riktigt brutala händelser som kommer fram i denna bok.

Författaren blandar riktiga personer med fiktiva och likaså med händelser. I fokus så står några fiktiva karaktärer som får ta del av de händelser som utspelade sig under den tiden. Nu är jag inte insatt i det historiska så jag vet inte hur trogen berättelsen följer de verkliga händelserna, men jag tycker att författaren målar upp en bra bild om hur det kunde vara på den tiden.

Jag tycker att författaren får till stämningen bra när det kommer till hur utsatt man kunde vara genom att bara ha fel tro. Människor utför de hemskaste sakerna på de brutalaste sätten, allt i guds namn. Det är rena människoslakten som pågår.

Det är spännande igenom hela boken och man vill få reda på vad som kommer hända de olika karaktärerna som man följer. Det kommer att komma minst en bok till, för det står i slutet av boken om del två, så detta är lite av en uppbyggnad av karaktärerna och deras resa i livet, vilket de flesta får göra en stor resa.

Det är bra miljöbeskrivningar och man kan riktigt känna smutsen, det känns verkligen att det är en annan tid än vår moderna som målas upp. Det är en intressant tid som tas upp och handlingen tar tag i en och släpper inte taget om en.

Så vill man ha en historisk roman som är fylld av spänning och intressanta karaktärer med livsöden som berör så kan detta var boken för en. Ser fram emot att se hur historien utvecklar sig i nästa bok.

Häftad Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar