söndag 30 augusti 2020

Isabelle Törnqvist: Fågeln

Titel: Fågeln
Författare: Isabelle Törnqvist
Sidantal: 438
Förlag: Hoi Förlag

Handling:

Svalas väg är redan utstakad: hon ska föda barn och sedan ge sig ut i kriget som rasat utanför Shabalas gränser så länge någon kan minnas. Men Svala vill ha makten över sitt eget öde. När hon möter ett fågelliknande väsen i skogen tänds ett svagt hopp. Med fågelns hjälp kan hon läsa skriften i en underlig bok som ingen annan kan läsa ur. Finns hennes räddning i den mystiska kraften Enigma som fågeln lär henne att bemästra? Med sina nya krafter kanske hon kan undfly sitt öde, och till och med sätta stopp för det tusenåriga kriget.

Mina tankar:

Detta är författaren Isabelle Törnqvists debutbok. Det är första delen i en Enigma-trilogin och är en fantasy som riktar sig till unga vuxna och uppåt.

Att säga att detta är en fantasy är inte helt sant, denna berättelse täcker många olika genrer. Det sägs inte helt rakt ut men jag får mina aningar om att den utspelar sig på jorden, eller en version av den i alla fall, detta kan jag kanske ha fel om, men det är små saker i texten som får mig att tro detta. Den utspelar sig långt in i framtiden, det talas om ett krig som har pågått i över tusen år och man pratar om hur tidigare samhällen har fallit.

Det pågår som sagt ett krig och i landet, som berättelsen utspelar sig, har alla människor samlar sig i och runt en jättestor stad. Landet har ett ständigt hot att andra länder håller på och anfallet dem, detta gör att en stor del av befolkningen blir soldater och skickas till fronten för att hålla tillbaka fienderna.

I detta land växer flickan Svala upp, hon vill inte rätta sig till att blir en av alla soldater som aldrig kommer hem igen. Hon anser att det måste finnas ett annat sätt att få slut på detta krig. Hon besöker även en mystisk fågelliknande varelse, denna varelse lär henne att använda magiska krafter, en kraft som varelsen kallar för Enigma. Svala börjar se en möjlighet i denna kraft att stoppa kriget.

Snart finner sig Svala indragen i komplotter som leder högt upp. Det är en farlig väg som hon har gett sig in på och man vet inte vem som är vän och fiende. Sedan, vilken sida har rätt? Allt är inte så svart och vitt som man kanske tror från början.

Svala är en intressant karaktär. Första början av boken så trodde jag att hon var en översittare och mobbare och funderade på vart detta skulle ta vägen. Men det visar sig att hon är en färgstark och mångbottnad karaktär. Hon är väldigt temperamentsfull. Hon växer på en och man vill gärna följa henne på hennes resa.

Det är ett lite fylligare språk och handling än vad man kanske är van vid när det kommer till böcker som riktar sig till unga vuxna i denna genre, så det är nästan så att jag skulle säga att den riktar sig enbart till vuxna. Det är visserligen ungdomar som det handlar om, men ämnena som tas upp och vad som händer så är det en mera vuxen ton.

Det är en intressant och spännande handling som ibland är lite komplex, men det blir ändå aldrig krångligt att följa med i den. Det känns som att författaren har lagt mycket tid på att bygga upp detta samhälle som skildras i boken.

En riktigt bra och genomarbetad debut som håller hög kvalité. Den bjuder på en del nya och fräscha koncept och jag gillar hur den inte överförklarar saker samt att den avslöjar små bitar så att vi som läsare aldrig helt vet vad som är sant, det bjuds hela tiden på överraskningar. Jag ser fram emot att läsa uppföljaren som snart släpps, skall bli kul och intressant att se vad mer som döljer sig i denna värld.

Häftad Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar