måndag 31 januari 2022

Fredrik Dimming: Eldranath

Titel: Eldranath
Författare: Fredrik Dimming
Sidantal: 286
Förlag: Viberg Förlag

Handling:

Eldranath är Azureas mäktigaste vapen.

Under femhundra års tid kämpade Ayu- och Dar'Keshorden, ljuset och mörkrets förkämpar, om herraväldet över talismanen.

I krigets slutskede förvisades talismanen världsrymden för att förhindra att den hamnade i mörkrets ägo.

Efter ett årtusende i exil bland stjärnorna återvänder Eldranath till Azurea, vilket får kriget mellan de svurna fienderna att blossa upp igen.

Det blir en kamp på liv och död som kommer att avgöra världens öde.

Mina tankar:

Detta är Fredrik Dimmings debutroman och det är en fantasy som riktar sig till unga vuxna och uppåt.

Det är den första delen i en påtänkt serie där varje del skall vara fristående från varandra. Vad jag vet så skall de utspela sig i samma värld men med fokus på olika händelser. Författaren har nämnt att i kommande böcker så kan det hända att tidigare händelser nämns men inte till den betydelsen att man måste ha läst de tidigare böckerna.

Boken har en hög tröskel till att börja med, det är många namn, på både karaktärer, raser och magi som blir till en viss del mäktig, men inte överväldigande, för läsaren att ta till sig. Det krävs sin koncentration och allt blir inte helt förklarat, inte rakt ut för läsaren utan man får läsa mellan raderna och tolka. Detta visar dock att författaren har ett gediget världsbygge bakom sitt verk, det är större än vad som ryms i boken och sådant är alltid kul att känna av när man läser fantasy.

När man kommer in i boken, efter den lite mustiga starten, så har man en mörk och episk handling framför sig. Vem som verkligen är ond eller god kanske inte framstår så tydligt och det kan till och med ändra sig under resans gång, detta gillar jag för det är mera spännande med karaktärer som rör sig i en gråzon istället för rent goda eller onda, även om det i boken förekommer karaktärer av detta slag också. Författaren bjuder på några överraskningar under resans gång.

Språket håller en bra nivå och jag tycker att författaren har fått till en spännande intrig som man som fantasyläsare känner igen och ändå känner att den har något eget att bjuda på. Handlingen rör sig i en snabb takt och vi följer berättelsen ur de olika karaktärernas perspektiv, vi får lära känna båda sidorna och förstår vad dem slåss för.

Det är en bra introduktion till denna värld och serie, man får en smak av den och lite kött på benen för att lära känna den. Jag ser verkligen möjligheterna i denna att kunna växa till något riktigt intressant. Att varje del skall vara fristående gör att författaren kan, om han vill, ha lite mera fria händer när det kommer till stilen i varje bok, även fast det är i samma värld så skulle man mycket väl kunna bjuda på en mera humoristisk fantasy och till och med ännu mörkare, varför inte en skräck. Om det är författarens planer eller inte så skall det absolut bli intressant att läsa nästa bok i serien, som faktiskt precis har kommit ut och heter Kangmar.

Häftad Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar