onsdag 14 augusti 2019

Cecilia Sahlström: Vit Syren


Titel: Vit Syren
Författare: Cecilia Sahlström
Sidantal: 327
Förlag: Bokfabriken

Handling:

Försommaridyllen spricker när en ung tjej hittas brutalt misshandlad i Lunds stadspark. Gärningspersonens tillvägagångsätt verkar ha symbolisk betydelse och i offrets hand vilar en kvist av en sällsynt vit syren. Kommissarie Sara Vallén vid våldsroteln i Lund blir tilldelad fallet, men hennes utsikter att vara en del av lösningen försvinner snabbt när hennes son blir huvudmisstänkt. Trots att hon är berövad sina befogenheter känner hon sig tvungen att lösa fallet. Hon måste rädda Johannes. Hennes son skulle aldrig göra någonting sådant. Aldrig.

Mina tankar:

Detta är Cecilia Sahlströms debutbok och den första i serien om Sara Vallén och de andra poliserna på våldsroteln i Lund. Denna kom 2017 och Sahlström har efter denna kommit ut med två böcker till i serien. Jag började med denna för att jag alltid vill börja med en ny författare från början och ta mig vidare därifrån.

Cecilia Sahlström har en lång erfarenhet, tjugo år, inom polisyrket och jag tycker mig märka det med detsamma i boken. Det känns som att utredningsdetaljerna är väldigt nära hur det går till i verkligheten, har ingen erfarenhet själv men det känns realistiskt, säkert är det ändrat lite för att passa bättre berättarmässigt. Även vad de olika poliserna och andra yrkespersoner säger till varandra känns som om det är chargonen och orden som används på riktigt. Läste att hon har använt sig av sina år inom polisen och det verkar som hon har verkligen haft nytta av det och fått till en realistisk miljö.

Berättarspråket är lätt att ta till sig och handlingen förs framåt stabilt och i snabb takt med korta kapitel. Man förs in i handlingen med detsamma i form av att en pojke, som sedan visar sig vara son till huvudkaraktären, hittar en svårt misshandlat och naken tjej i en park. Boken fokuserar nästan helt på själva utredningen och personerna, poliser som anhöriga, som blir indragna i det. Det finns även bitar i boken som tar upp olika karaktärers privatliv för att ge dem mera personligheter, detta tar dock inte över, som det ibland kan göra, utan ger ett mera djup så att man lär känna dem bättre. Denna bit kan även vara en liten röd tråd som man kan följa i de kommande böckerna i serien.

Brottet som boken tar upp är en brutal och hemsk sak och det är vad boken är ibland, den målar inte upp blodet kanske men den väljer inte heller att vända bort blicken. Den målar upp en ondska som kan finnas inom vissa människor. Men allt är inte svart och vitt, ibland kan det vara så att viss ondska ligger i själva brottet och inte i den som utfört brottet, den kan vara bakomliggande händelser som har fött ondskan.

Detta är en riktigt bra debut, det är en spännande blandvändare som är svår att lägga ifrån sig. Jag gillade de olika huvudkaraktärerna och ser framemot att följa Sara Vallén och de andra poliserna i fler böcker.

Inbunden Bokus Adlibris
Pocket Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris 

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur   
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar