söndag 11 augusti 2019

Linda Andersson: Livstjuvarna


Titel: Livstjuvarna
Författare: Linda Andersson
Sidantal: 366
Förlag: Visto Förlag 

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket. 

Handling:

Vem känner sig egentligen redo för döden när man är sexton år gammal? Inte Mariell i alla fall. När Mariell dör i en bussolycka tillsammans med resten av sitt basketlag kan hon inte skaka av sig känslan av att det inte var meningen. Vilse i dödsriket bestämmer hon sig för att försöka ta reda på vad som egentligen hände. Driven av viljan att ta sig tillbaka till de levandes värld ger sig Mariell ut på en hisnande och farlig resa igenom ett dödsrike där ingenting är vad det utger sig för att vara, och där folk sällan säger hela sanningen fören det är för sent. Är Mariell verkligen redo att offra evigheten för en livstid?

Mina tankar:

Detta är Linda Anderssons debutbok och är den första delen i en trilogi. Det är en fantasy och om man skall försöka klassificera den mera så är nog närmast urban fantasy då den utspelar sig i nutid men i huvudsak i en annan värld, dödsriket. Den riktar sig till unga vuxna och uppåt.

Det är ett lite annorlunda dödsrike som man stöter på i denna bok än vad man kanske är van vid. Det är en väldigt levande värld som man hamnar i, till exempel tiden fungerar inte som vanligt, de döda lever ett slags liv där de kan göra precis det de vill. Det är en värld som inte följer den vanliga världens regler, den är ständigt i förändring och den verkar vara oändlig.

Det känns som en eftervärld där man, efter man dött, tar ett steg till ett nytt liv. Det finns faror i denna värld också, allt är inte som det först ser ut och det finns regler som man måste lära sig, ibland kanske den hårda vägen genom att råka hamna i problem. Nu är det inte jättelikt men jag kom att tänka på Alice I Underlandet, kom kommer också till en värld som inte följer den vanliga världens regler.

Och likt Alice, om man ändå skall dra liknelse med den berättelsen, så blir huvudkaraktären i denna bok indragen i ett äventyr och en värld som hon inte till början förstår alls. Allt blir inte förklarat men man anar att det är något mera som döljer sig bakom berättelsen, något som man troligen kommer att få förklarat längre fram i serien. Denna första bok är som en introduktion till denna värd och de centrala karaktärerna.

Huvudkaraktären är i början av boken en självupptagen tonåring som tror att hela världen roterar runt henne. Men det är bara en första uppfattning, genom hennes resa i denna värld så utvecklas hon och får en sida som man tycker om.

Språket är lätt att ta till sig och är målande, man fångas av författarens stil och den fantasifulla värld som vi träder in i. Jag ser fram emot att läsa mera om detta dödsrike och få reda på mera om Mariells öde. En bra debut.

Häftad Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris 

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur  
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar