måndag 19 augusti 2019

Linda Öjdahl: När Hjärtat Slutar Slå


Titel: När Hjärtat Slutar Slå
Författare: Linda Öjdahl
Sidantal: 386
Förlag: Everlasting Publisher 

Ett recensionsex från författaren, tackar så mycket. 

Handling:

Sophies liv kunde kanske sett annorlunda ut om hon växt upp under andra förutsättningar, men som ung, föräldralös piga får hon istället jobba hårt för sitt uppehälle. En kväll dyker en främling upp som kommer at förändra allt. Från den stunden den rike, unge mannen visar ett besynnerligt intresse för henne infinner sig drömmen om ett bättre liv. Men är Jacques Marceau så perfekt som han försöker få henne att tro? För vad är det som döljer sig bakom Jacques kusliga ögon?

Mina tankar:

Detta är Linda Öjdahl debutroman och det är en vampyrbok som utspelar sig i en historisk tid, exakt när lämnas osagt, om jag inte missade något, men det är innan elektriciteten.

Det är en vampyrbok men den fokuserar inte på skräcken utan mera på relationer mellan vampyrer och byte. I denna har några vampyrer kommit på ett speciellt sätt där de inte gör så mycket väsen av sig men ändå får det livsnödvända blodet.

Vår huvudkaraktär Sophie blir ofrivilligt indragen i detta och vi får ta del i hur hon tacklar det. Hon är en färgstark karaktär som verkar se världen med andra ögon än vad andra gör, för att försöka hitta rätt ord så har hon en mera livsglädje och kan se det fina i det mesta.

Att hon hamnar i händerna på några vampyrer ställer allt på sin kant och frågor och tankar kommer fram. Vad är rätt och vad är fel. Många ämnen runt detta tas upp och när jag läste boken kom jag att tänka på att det påminde en del om Anne Rices vampyrböcker som också innehåller mycket av filosofiskt tänkande. Dialogerna mellan Sophie och vampyrerna är riktigt bra gjorda och tar upp tänkvärda saker.

Miljöerna målas upp riktigt bra. Man känner fattigdomen och utsattheten som den medförde. Det var en råare värld att leva i och man hade inte allt serverat utan fick kämpa för det.

Miljö och tidsperioden som den utspelar sig i för automtiskt tankarna till de gotiska romanerna och då speciellt Dracula. Och istället för att vampyrerna får vara en endimensionell ondska som bara är där för att få en att rysa så är det mera mångbottnad och det är en stor gråzon, och en stor bit av handlingen i boken, om vad som är gott och ont. Kan kanske hemskheter vara rättfärdiga?

Det är en finstämd och medryckande handling som målas upp i boken, självklart är den även blodig i sina stunder. Den känns riktigt genomarbetat. Man dras in i den och karaktärerna blir levande för en, man kan ta på stämningen i boken. Den får ett avslut men ändå kan jag ana att det finns en möjlighet att berättelsen är inte helt slut och man kan i framtiden kanske få möta några av dessa karaktärer igen, och det skulle jag absolut inte ha något emot.

Häftad Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris 

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur   
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar