onsdag 21 augusti 2019

Simon Stålenhag: Flodskörden


Titel: Flodskörden
Författare: Simon Stålenhag
Sidantal: 130
Förlag: Fria Ligan

Handling:

Slingan är nedlagd. Livet har återgått till det normala när landskapet plötsligt översvämmas av mörkt vatten som väller ut ur den underjordiska anläggningen. Rykten sprids i klassrum och på skolgårdar, berättelser om översvämningar och hur den har fört något med sig. En sak står klar: det förflutna är inte redo att glömmas.

Mina tankar:

Detta är Simon Stålenhags andra bok som är en blandning av konstbok och en berättelse som en tid som har flytt, barndomsminnen som kommer upp till ytan. Det är en värld som kanske inte är den som vi är van vid.

Denna bok tar vid direkt efter den första boken, Ur Varselklot, läs här vad jag tyckte om boken, så jag tycker att man skall titta och läsa i den först för att förstå allt bättre. Och när första boken är så snygg som den är så skall man självklart inte missa den.

Precis som i försa boken innehåller denna helt otroliga och fantasieggande bilder. Det är bilder som tar en tillbaka till en annan tid, det är fullt med nostalgisaker. Men det är även något som inte stämmer med bilderna, det är en annan verklighet som vi möter här, men den blandas så bra med vår verklighet att man köper hela bilden.

Texten knyter ihop bilderna på ett bra sätt. Minnen målas upp med små berättelser och de tar en dit till en annan plats och tid. I den första boken så fick bilderna en text som löst hängde ihop, de skapade olika minnen. I denna så hänger texterna till bilderna mera ihop med varandra och det blir ett mera flyt i berättelsen, istället för små nedsteg i minnenas värld så blir det en längre berättelse med små hopp i berättelsen.

Jag sa det om första boken och säger det igen. Det känns som att vissa bitar av texten måste nästan vara riktiga händelser, i alla fall så har Stålenhag fått till känslan bra i texten och i vissa bilder så det känns att det är självupplevt att skaparen, om inte så är det riktigt bra gjort.

I vissa bitar av boken så är stämningen mera hotfull än vad den var i första boken. Något har kommit upp ur den nedlagda förläggningen som finns under marken. Vad är det? Och vad gör det med alla?

Jag hoppas verkligen att detta inte är den sista i denna serie, vet att det finns en bok till som utspelar sig i USA istället för Sverige. Vad jag förstått så skall den boken vara ännu mera av en sammanhängande berättelse. Men i förordet så nämns en händelse som skedde 2001 så jag hoppas på att det finns planer på att det kommer att bli fler böcker.

Denna och den tidigare Ur Varselklotet är båda helt otroliga och är ett givet köp om man gillar snygga böcker och bilder samt är svag för fantastik.

Inbunden Bokus Adlibris 

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur 
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar