tisdag 6 augusti 2019

Florence Wetzel: The Grand Man

Titel: The Grand Man

Författare: Florence Wetzel
Sidantal: 424
Förlag: Books On Demand 

Ett recensionsex från författaren, tackar så mycket. 

Handling:

Juliet Brown är en amerikansk musikjournalist med en förkärlek till jazz och Sverige. När hon får möjligheterna att intervjua en jazzsångerska som är en gammal bekant och nu lever i Sverige tar hon den. Hon hoppas på att även få en intervju med en gammal amerikansk jazzlegend som nu är inneboende hos den gamle bekante och dennes man som äger en nattklubb. Under hennes besök i Sverige blir Nattklubbsägaren mördad en natt när han är ute och raster hunden. Hon börjar sin egen utredning, var de ett rån eller var det något annat?

Mina tankar:

När den amerikanske författaren Florence Wetzel läste Stieg Larssons trilogi fick hon en kärlek till de svenska deckarna, hon blev förtjust i stilen i böckerna och miljöerna i Sverige. Det blev att hon ville skriva en själv och detta är resultatet.

Den är skriven på engelska, men om man som mig inte brukar läsa böcker på engelska utan håller sig till svenska behöver man inte vara orolig att läsa denna. Den är på en engelska som är lätt att ta till sig och man behöver inte behärska engelska så jättebra för att kunna hänga med i handlingen. Detta är en riktigt bra bok om man gillar deckare och vill testa att läsa på engelska.

Och att detta är en slags hyllning till den svenska deckarvågen kan jag säga att det verkligen syns. Det är kopplingar till exempel Sjöwall och Wahlöö. Själva Stieg Larsson får spela en stor roll i boken då det tas upp om hans försvunna fjärde bok och en av huvudpersonerna är gammal bekant till honom.

Florence blandar verklighet och fiktion och gör det så bra att man inte är säker på vad som är påhittat och vad som är verkligt. Okej visst vet man vilket som är fakta och vilket som är påhittat men det flyter så bra ihop att man tar allt som trovärdigt. Som ett exempel nämns det tidigt en deckarförfattare som huvudkaraktären gillar, jag kände inte igen namnet på den författaren och tänkte att det var någon jag hade missat så jag sökte på nätet utan att hitta något, det visade sig längre in i boken att det var en påhittad författare som förekom i boken. Dock en verklig sak som spelar en stor roll i boken är mordet på Olof Palme, det spelar en så stor central roll att den verkar ha något med det fiktiva mordet att göra. Frågan är bara på vilket sätt, boken går igenom den natten och avslöjar en möjlig lösning.

Det är som sagt en förkärlek till Sverige och deckarmiljön. Stockholm målas upp på ett bra sätt, man får en liten guidad tur genom gatorna och jazzen i staden. Det är även den där lite kalla nordiska klimatet med vinter som man känner av. Boken är spännande och medryckande, den har utöver det en slags mysfaktor och igenkännbarhet i och med att det fikas en hel del och att prinsessbakelsen får spela en stor roll i det hela.

Häftad Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris 

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur 
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar