måndag 12 augusti 2019

Sara Bergmark Elfgren & Karl Johnsson: Veri: Bok 1


Titel: Vei: Bok 1
Författare: Sara Bergmark Elfgren & Karl Johnsson
Sidantal: 160
Förlag: Kartago

Handling:

En kvinna flyter medvetslös i havet. Hon hittas av vikingar på jakt efter Jotunheim, jättarnas rike. Kvinnan heter Vei och hon blir snart indragen i ett blodigt spel mellan jättar, asagudar och människor.

Mina tankar:

Detta är först boken, av två, om krigarkvinnan Vei som blir en förkämpe för jättarna i ett blodigt spel. Det är en serieroman som är skapad av Sara Bergmark Elfgren, kanske mest känd för Engelforsserien tillsammans med Mats Strandberg, och Karl Johnsson som är tecknare och illustratör.

Jag är inte van läsare av serieromaner, detta är den första jag läser faktiskt, det jag läst tidigare har varit vanliga serietidningar, men detta var så mycket mera. Det var en handling som flöt på ett sätt som jag inte var van vid när det kommer till tecknat. Bilder och text förde handlingen framåt på ett så bra sätt att historien blev riktigt djup och informationsrik.

Man kastas rätt in i handlingen med att Vei ligger flytandes i havet och hittas av några vikingar som har ett uppdrag. Vi får delar av bakgrunden för de olika karaktärerna berättade på olika sätt, det kan vara repliker mellan karaktärerna, eller till och med hela sidor av tillbakablickar. Berättelsen berättas i ett snabbt tempo, men ändå hinner den med så mycket. Det är en riktigt spännande värld och berättelse som målas upp och man kan inte lägga ifrån sig boken fören sista sidan är utläst.

Jag blir riktigt imponerad på hur man har använt bilderna och sidorna i boken, jag är som sagt inte en van serieromanläsare så jag kan inte avgöra om det är vanliga tekniker eller om boken sticker ut, men jag kan bara lyfta på hatten hur finurliga man har varit i vissa bitar. Till exempel när personerna befinner sig i grottgångar så är serierutorna inte längre fyrkantiga utan de får vara ojämna och representera väggarna i grottan. I en tillbakablick så ändras teckningsstilen helt och det är ett riktigt smart drag. Det många detaljer som man ser i bilderna som man inte får förklarat med detsamma men ändå kanske lyckas läsa ut. Det finns många andra smarta lösningar som jag lämnar för andra att upptäcka.

Det är snyggt tecknat och man känner riktigt hur karaktärerna blir levande och man har lyckats med att ge dem känslor i de olika rutorna. De är inte stela bilder utan de fångar situationerna riktigt bra.

Det är en medryckande historia som målas upp i boken, gillar man vikingar och den nordiska mytologin och man vill pröva på, eller redan är inbiten av, serieromaner så är detta ett givet köp. Jag gillar de olika huvudkaraktärerna och speciellt Vei.

Denna kom 2017 men jag är faktiskt glad att jag inte har läst den fören nu, del två kom tidigare i år och jag kände att när jag hade läst ut boken att jag vill ha mer med detsamma. Nu har jag tänkt att jag skall vänta tills bokmässan med att införskaffa bok 2 så att jag får träffa, ännu en gång, skaparna av detta mästerverk. Det kommer ändå att bli en lång väntan på att få ser hur berättelsen slutar. 

Tidigare omdömen om författaren:

Sara Bergmark Elfgren

Engelforstrilogin (Tillsammans med Mats Strandberg)
*Cirkel
*Eld
*Nyckeln
Norra Latin

Kartonnage Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris 

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur  
Bokbloggar.se

1 kommentar:

  1. En suverän bok, och tvåan är ännu ett snäpp vassare tycker jag :D

    SvaraRadera