fredag 6 mars 2020

Olséni & Hansen: Ett Lik I Garderoben

Titel: Ett Lik I Garderoben
Författare: Christina Olséni och Micke Hansen
Sidantal: 303
Förlag: Bokfabriken 

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket.

Handling:

Ester Karlsson, 78 år och änka, blir tillsammans med systern Barbro och hennes hypokondriske make, Arne, bjudna på åttioårskalas på Hjularöds slott. Barbro som älskar god mat och stora sällskap, blir entusiastisk över inbjudan. Arne och Ester däremot hittar bara nackdelar med det tre långa firandet. När en av gästerna oväntat dör under mystiska omständigheter får Ester äntligen något vettigt att fördriva sin tid med och hon drar med full entusiasm igång en egen mordutredning. När sedan även Arne får blod på händerna så gör Ester vad hon kan för att leda poliserna på villovägar. Det visar sig snart att det är fler än Arne som har ett lik i garderoben…

Mina tankar:

Detta är författarduon Olséni och Hansens andra boken om Ester Karlsson, den första heter Ester Karlsson Med K. De skriver även serien Mord I Falsterbo, där finns det fem böcker och den sjätte kommer senare i år. Utöver det så skriver de även på serien Skolvaktmästare Tores Detektivbyrå där fjärde delen kommer i år, denna riktar sig till yngre barn. Den tredje boken om Ester Karlsson kom tidigare i år. Så de är rätt så produktiva.

Då detta är andra boken i en serie så gör jag som vanlig och säger att man bör läsa böckerna i rätt ordning för att få med all bakgrund bland alla återkommande karaktärer. Det går absolut att läsa denna utan att ha läst den första men man kommer att missa en del och det är lite dumt. Sedan är den första riktigt läsvärd om man gillar stilen, så varför hoppa över en bok.

Om man inte läst någon av författarnas tidigare böcker, nu pratar jag om de som riktar sig till den vuxna publiken och inte barnböckerna, så kanske man inte vet vad man har sig att förvänta i dessa böcker. I stora drag går det ut på att några hurtiga pensionärer på ett eller annat sätt blir indragen i ett dödsfall. Böckerna är kryddat med en stor dos humor.

Man märker att dessa böcker, speciellt dessa med Ester Karlsson, är inspirerade av Agatha Christies böcker. De är både arvtagare och en hyllning till deckardrottningen, de gör det dock med sin egen stil och lägger som sagt till mycket humor, ibland morbid och galen humor.

Likt Agatha Christie gjorde så kommer inte dödsfallet med detsamma i boken, likadant är det med Morden I Midsomer. Den bygger först upp handlingen med att samla ihop och presenterna alla karaktärer. Vi lär känna alla personer och deras relationer mellan dem. Det är en pusseldeckare, vi vet att ett dödsfall kommer att inträffa, men vem och när vet vi inte. Likaså med vem som är mördaren om det nu finns en mördare eller inte. I denna bok så kommer dödsfallet först när man läst halva boken.

Om det nu dröjer så länge innan dödsfallet händer så undrar man ju om det inte är en tråkig start på boken. Om man vill ha spänning så är svaret kanske ja, men jag fann boken väldigt underhållande och den höll uppe intresset igenom hela boken. Det är en blandning av feelgood och deckare och handlingen puttrat på i en mysig takt med ett härligt språk.

Det boken vinner på så mycket är just huvudkaraktärerna. De är sådär lagom knasiga och har alla sina egenskaper som man skrattar gott åt. Har man läst den tidigare boken och/eller Morden I Falsterbo vet att kan förvänta sig de mest oväntade sakerna att hända. Det är ett par underbara karaktärer som författarna har skapat och jag kommer med glädje att återvända till dem flera gånger.

Så vill du ha en deckare som du mår bra av och skrattar åt så är detta boken för dig.

Omdömen om tidigare böcker av författarna:

Badhytten
Fågelskådaren
Ester Karlsson Med K

Inbunden Bokus Adlibris
Pocket Bokus Adlibris
E-bok Adlibris 

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur   
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar