söndag 26 april 2020

Adan Meadows: Nimrod

Titel: Nimrod
Författare: Adan Meadows
Sidantal: 262
Förlag: Upper Room Förlag 

Ett recensionsex från författaren, tackar så mycket.

Handling:

Trettio år efter det stora maktövertagandet har kung Nimrod byggt upp ett postapokalyptiskt samhälle som heter Nimrodinia. Tillsammans med sina sju eunucker, Satraperna, övervakar kungen sina intressen. Genom Nimrodsystemet får individerna i Nimrodinia sin dagliga näring och samhället kontrolleras och styrs systematiskt och hårt genetiskt inriktat mot att skapa den perfekta könlösa människan. Allt ser ut att löpa helt enligt med planerna och snart bör Kung Nimrod och hans gemål Drottning Semiramis få sina önskningar uppfyllda. Satrap Sen Envio Gajni bär dock på en hemlighet han aldrig yppat för kungen. Vid maktövertagandet lyckades Sen Envio smuggla in en kvinna från Exterenia, som då fött en son, som heter Arbo. När Arbo får veta hur allt började, lämnar han med Envios hjälp Nimrodinia. Men en räd på kungens befallning leder till Arbos tillfångatagande och dödande. När kungen proklamerar att tidpunkten för den slutgiltiga lösningen är bestämd, måste Sen Envio i en hård kamp mot tiden göra vad han kan för att stoppa kungen. Samtidigt gör den förkastade och mystiske hentitulerade Neniu en märklig upptäckt i Nekropsia, Nimrodinias soptipp.

Mina tankar:

Detta är en dystopisk berättelse som riktar sig till unga vuxna och uppåt. Författarnamnet Adan Meadows är ett pseudonym för Anders och Ann-Charlotte Englund. Denna kom ut 2015.

Boken säger det aldrig rakt ut men jag antar att det är en framtidsberättelse. Den nämner en stor katastrof eller om det är ett kärnvapenkrig som så att det inte går att leva på jorden. Den mystiske personen Kung Nimrod verkar på något sätt ligga bakom det och han har skapat ett stort samhälle där han härskar över de få som överlevt. Som sagt den säger det aldrig rakt ut men tror att det skall utspela sig på jorden men det kan även vara en påhittad värld.

Det är mycket förklaringar om samhället, som är väldigt kontrollerat av maskiner och det är som hela samhället är som en stor fabrik som jobbar mot ett mål. Ibland blir det kanske allt för mycket fakta och man får svårt att hänga med och måla upp hur det ser ut. Det kan vara dåligt ibland med för mycket information för att man skall få en bild, ibland så måste man lämna det till läsaren att fyll i luckorna. Man märker att det har lagts ner mycket tid till uppbyggnaden av samhället i alla fall från författarens håll.

Det är många personer att hålla koll på och jag tappade ibland bort mig med vem som var vem och när, för den hoppar lite i tiden med tillbakablickar. Jag hade kanske hellre sett att man fokuserade på några väl utvalda och fördjupade sig lite mera om deras tillvara i detta samhälle. Nu känns det mera som att man bara får en liten glimt av karaktärerna.

Jag uppfattar i berättelsen att målet är att måla upp ett kontrollerad och sterilt samhälle och den känslan får författaren verkligen fram. Jag får tankar till anime-filmer och även andra som till exempel Judge Dredd med gigantiska städer som är styrda mycket av maskiner.

Språket är genomarbetat och lätt att ta till sig. Handlingen, fast den stundvis är lite svår att hänga med i, har en intressant bakgrund som håller uppe intresset för att fortsätta läsa.

Så gillar man dystopier som är riktigt mörka och har en gedigen uppbyggt bakgrund till samhälle så kan detta vara boken att spana in.

Häftad Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris 

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar