tisdag 21 april 2020

Staffan Nordstrand: Opium

Titel: Opium
Författare: Staffan Nordstrand
Sidantal: 476
Förlag: Bokfabriken

Handling:

Första gången Eva och Fredde träffas är i baren på hotell Malmen i Stockholm. Då vet hon ingenting om Freddes kopplingar till Stockholms undre värld. De tillbringar tre intensiva dygn tillsammans, sedan föreslår han en resa till Thailand. Eva låter sig luras av löften om paradiset. Resan visar sig bli starten på en livsomvälvande relation baserad på lögner och hemligheter. Hon bir snart indragen i Bangkoks smutsigaste vrår med droger och kriminalitet.

Mina tankar:

Detta är mitt första möte med författaren Staffan Nordstrands böcker, men det är inte hans debutbok utan hans femte bok. De tidigare böcker består av en trilogi, Under Floden, Samnang, tiggarpojken och Sista Färden samt den fristående Byggfirman. Denna kom ut 2017.

Denna bok är en thriller eller spänningsroman som det står på omslaget. Vi dras långsamt in i den undre världen först i Stockholm med mindre och större kriminella, de cirkulerar runt Fredde som verkar vara en sol- och vårare som inte drar sig för något. Omständigheter gör att små händelser sätter större saker i rullning och snart finner sig Fredde med insyltat i den undre världen än vad han kanske hade räknat med.

När sedan handlingen förflyttar sig till Thailand får vi ta del av en ännu större undre värld. Långsamt men säkert blir Fredde ännu mera indragen och får det svårare att ta sig ur allt som händer.

Det är många ämnen som tas upp i boken som rör just den undre världen och i fokus är det om droger. Den visar upp också hur smått kriminella personer kan gå till att bli riktigt kriminella. Även så visar den upp hur helt oskyldiga kan komma att dras in i den undre världen utan att ha något att säga till om det, man råkar bara träffa fel personer.

Jag tycker att Nordstrand målar upp en bra bild om en möjlighet hur det kan gå till. Han målar upp en mörk baksida om turistparadiset Thailand, det är droger, prostitution och korrupta poliser. Frågan är om, efter man har läst denna bok, verkligen får smaken av att åka dit, denna fungerar nog mera som en varningssignal.

Det är ett lättsamt språk som man hänger med i. Handlingen är, fast den är komplex på sitt sätt, lätt att följa med i. Den rör sig i en lagom fart och håller uppe spänningen boken igenom. Författaren får verkligen till en stämning där man känner, och anar, att det är på väg att gå riktigt illa för några av karaktärerna utan att det finns något för dem att göra för att det skall vända.

Boken slutat väldigt öppen, den knyter inte ihop något direkt utan denna bygger upp till nästa bok, som heter En tid för gudar. Jag ser fram emot att läsa denna för att se hur det skall gå för alla inblandade.

Inbunden Bokus Adlibris
Pocket Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur 
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar