fredag 6 november 2020

Anette Junie Holmström: Tidssvävarna

Titel: Tidssvävarna
Författare: Anette Junie Holmström
Sidantal: 184
Förlag: Visto Förlag

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket.


Baksidestext:

Vännerna Pål, Rox, Musse och Molly tvival på kompisen NB som påstår att han har uppfunnit en tidsmaskin. Men när NB under ett tidsexperiment börjar få syner av ett tonårsgäng som försvann i Slovenien för 20 år sedan vaknar kompisarnas intresse. Vilka var de försvunna ungdomarna? Och vad var det som hade hänt?

Det tänker de försöka ta reda på med hjälp av tidsmaskinen. Men funkar den verkligen?

När det sedan visar sig att Pål ska på tältsemester med sin pappa till samma plats som tonårsgänget försvann på skruvas spänningen bland vännerna upp.

Men vad är det för konstigheter som Pål råkar ut för hela tiden? Varför är det fotspår i askan? Och varför känner han sig iakttagen?

Mina tankar:

Detta är författaren Anette Junie Holmströms debutbok, det är en ungdomsbok som, enligt nätbokhandlarna, riktar sig till 12-15 år. Det är en liten mix av urban fantasy, sf och även lite skräck.

Detta är första boken i en påtänkt serie. Vi möter ett gäng ungdomar som alla, visar det sig, har saker i livet som inte står rätt till och som de gärna hade ändrat på om de hade chansen. Nu kan det vara så att möjligheterna till att rätta till felen i deras liv har kommit. En av vännerna säger sig ha uppfunnit en tidsmaskin.

Boken följer två röda trådar, dels kompisgänget och deras liv, samtidigt som de försöker ta reda på mera om denna tidsmaskin. Den andra tråden är en mystisk man, som verkligen inte verkar har goda avsikter, hur han har med allt att göra funderar man på, men ju mer in i handlingen som man kommer ju klarade blir det och dessa två händelser går ihop.

Språket i boken är av det lättare slaget och skulle säga att den kanske riktar sig åt den lägre åldern i 12-15, eller till personer som inte är så vana läsare. När det kommer till handlingsmässigt så rör det sig däremot mera åt det äldre hållet så den har en del händelser som kan vara rätt så brutala för lägre ålder, dock så beskriver den inte det brutala utan bara hintar om det.

Boken rör sig snabbt i handlingen, då det är en ungdomsbok så är den mera öppen till vad det är som händer. Det jag menar är att i böcker som riktar sig till vuxna så vill ofta karaktärerna i dessa böcker ha mera förklarat innan det köper något som inte verkar helt normalt. I en ungdomsbok så köper man att karaktärerna inte behöver mera förklarat, barn och ungdomar har för det mesta ett mera öppet sinne när det kommer att köpa saker utan att kräva större förklaringar när det kommer till handlingar som är oförklarliga. Det är bara att hänga med i handlingen och ta den för vad den är, så därför ifrågasätter inte kompisarna direkt när en av dem säger sig ha skapat en tidsmaskin utan de ser mer möjligheterna vad man kan göra med en sådan.

Så jag fann denna bok underhållande och spännande. Tror att ungdomar, som boken riktar sig till i första hand, kommer att uppskatta den en hel del. Då den är lite mera lättläst så skulle jag absolut rekommendera den till de som inte är så vana läsare, då det förhoppningsvis kan ge en mersmak till att hitta in i böckernas värld. Men även till mera vana läsare som kanske ännu inte gått över till böcker som riktar sig till vuxna.

Denna bok är lite av en introduktion till denna serie, vi möter de olika karaktärerna och får uppleva lite av denna så säga tidsmaskin samt lite av det övernaturliga som förekommer. Skall bli spännande att se hur det kommer att gå för ungdomarna i kommande böcker.

Inbunden Bokus Adlibris
E.bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar