fredag 27 november 2020

Vilhelm Sundbom och Jonas Sjöblom: Bortrövad - Ur Askan I Elden

Titel: Bortrövad – Ur Askan I Elden
Författare: Vilhelm Sundbom och Jonas Sjöblom
Sidantal: 131
Förlag: Sunflower Produktion AB

Ett recensionsex från författarna, tackar så mycket.


Baksidestext:

Syskonen Li och Tim har efter många farofyllda äventyr äntligen lyckats hitta varandra. Tillsammans måste de nu försöka hitta ett sätt att ta sig ut ur mörkret. En uppgift som visar sig bli mycket svårare än de någonsin hade kunnat föreställa sig. Den hemlighetsfulla skogen verkar aldrig vilja släppa sitt grepp om dem.

Mina tankar:

Detta är tredje delen i författarna Vilhelm Sundbom och Jonas Sjöbloms serie Bortrövad, som är en fantasyserie för barn och ungdomar i åldern 9-12. De tidigare böckerna heter Fånge I Berget och I Skogsfruns Våld.

Då det är en del i en serie så skall man ha läst de tidigare delarna för att förstå denna till fullo.

Serien handlar om två syskon som vaknar upp, på var sitt håll, i en skog, de har både blivit bortrövade av väsen tagna direkt från folksagorna. I den första boken får vi träffa Tim som vaknar upp bland några troll som tagit honom. I den andra boken så träffar vi Li som också vaknar upp och hon har blivit bortrövad av själva skogsfrun. De två första delarna utspelar sig samtidigt och vi får följa syskonen som försöker finna varandra och även en väg ut ur skogen. Under deras resa så stöter de på flertalet mystiska varelser.

De två första böckerna kan man läsa i vilken ordningen som man vill då de utspelar sig samtidigt. Denna däremot tar vid där de tidigare böckerna slutade, syskonen har nu funnit varandra men äventyret är inte över för dem. De fortsätter tillsammans att försöka hitta en väg ut ur skogen, som verkar motarbeta dem och vill inte släppa sitt grepp om dem.

Vi får i denna bok bekanta oss med ytterligare några varelser från folksagorna. Jag gillar hur man bygger upp de olika varelserna, man har valt att inte överförklara vilka de är och varför de gör som de gör. Jag ser detta som att det kan väcka en nyfikenhet över de olika varelserna och man söker vidare för att fördjupa sig om de olika myterna runt dem.

Den är ett lätt språk att ta till sig då den riktar sig åt en yngre publik. De är en rätt så linjär handling som är lätt att ta till sig, dock så har det genom hela serien legat ett mysterium, varför har trollen och skogsfrun fört bort syskonen? Svaret får vi inte heller denna del, men det kanske kommer i sista delen, eller så finns det inget direkt svar till detta, de var kanske bara i fel skog vid fel tidpunkt.

Det är en spännande handling och i denna så finns det även ett ögonblick som jag tror kan kännas lite skrämmande för en del. Allt detta tror jag gör att det blir en bok som bokslukare i denna ålder gärna kastar sig över med iver.

Ett plus med denna del är att i slutet så finns det några faktasidor om just de väsen som man har stött på i denna bok, där kan man börja fördjupa sig om man vill. Har sagt när jag läst de tidigare delarna att jag jättegärna hade sett att duon till denna serie gjorde en faktabok om dessa varelser. Det här är i alla fall en början till det jag vill se.

Måste även om denna bok, likt de tidigare delarna, lyfta fram de otroligt snygga illustrationerna som finns i dem. De är gjorda av Jonas Sjöblom och återspeglar handlingen på ett stämningsfullt sätt. Bilderna riktigt utstrålar mystik och magi, samt känns levande. En del av dem hade prytt en vägg riktigt bra.

Det skall bli kul att se hur det kommer att gå för syskonen i den sista delen, som heter Vägen Hem. Kommer de att, som titel säger, hitta en väg hem och vilka fler äventyr ligger framför dem? Får vi lära känna ytterligare några varelser till från folksagorna?

Omdömen om tidigare böcker av författarna:

Bortrövad - Fånge I Berget (Bortrövad #1)
Bortrövad - I Skogsfruns Våld (Bortrövad #2)

Kartonnage Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar