torsdag 5 november 2020

Olséni & Hansen: Ryttaren

Titel: Ryttaren
Författare: Olséni & Hansen
Sidantal: 410
Förlag: Massolit Förlag

Baksidestext:

Det har dragit ihop sig till Falsterbo Horse Show, en av årets höjdpunkter inom svensk ridsport. Förhandsfavoriten Leopold Gyllenstierna rider in och tar emot folkets jubel, men redan efter tredje hindret faller han död ner. Det visar sig snart att han inte dött en naturlig död och Skanörs poliser, Mårten Lind och Lisa Stark, kastar sig med blandad entusiasm in i mordutredningen. Kort därpå inträffar ytterligare ett mord och sommarsemestern känns plötsligt väldigt avlägsen.

Samtidigt förpestas Egons tillvaro av att hans närmsta granne och antagonist, Elisabeth, bjudit hem sin ungdomskärlek Francois från Paris. Ordningen på Kärleksstigen är rubbad.

Mina tankar:

Detta är författarparet Olséni och Hansens tredje bok i serien Mord I Falsterbo. Denna kom ut 2017

Böckerna i denna serie är fristående, men jag rekommenderar ändå att man skall läsa böckerna i rätt ordningen. Det är små hintar till tidigare böcker i serien och man lär känna de återkommande karaktärerna bättre. De tidigare böckerna heter Badhytten och Fågelskådaren.

I de två tidigare böckerna så har var det mest fokus på det glada pensionärsgänget som lever i Falsterbo, i denna så tycker jag att det är mera fokus på de två poliserna som vi lärt känna genom böckerna, pensionärerna är självklart med och spelar en stor roll i berättelsen. Detta är trevligt att få en större insikt om livet för dessa karaktärer, de växer lite mera i denna bok och får ett större djup.

Om man har läst andra böcker av författarna så vet man lite vad man har sig att vänta i denna bok. Det är en mysdeckare, en blandning av deckare och feelgood, allt kryddat med humor och egensinniga karaktärer.

I denna så tyckte jag att humorn var lite nertonad i förhållande till de tidigare böckerna. Det läggs lite mera fokus på själva fallet och utredningen. Men humorn sitter precis där den skall och kommer i rätt ögonblick och känns helt naturligt i den handling som målas upp. Tycker att det var en riktigt bra balans mellan humor och spänning.

Varje bok i serien har än så länge kretsat runt ett specifikt ämne, i första var det golf och i andra vad det fågelskådning. I denna så är det hästsporten som står i fokus, och då just hästhoppning. Författarna tar upp ämnena på ett bra sätt, det är inte djupgående så att endast insatta skulle hänga med men det är ändå så detaljerat att det känns trovärdigt för den gemene läsaren.

Handlingen är kanske inte så jätteinvecklad och bjuder på många oväntade vändningar, kanske inte i alla fall när det kommer till fallet, vad karaktärerna gör kanske ibland kommer oväntat. Det som dessa böcker vinner så mycket på är att det är så lätta att koppla av med och bara njuta och följa med och se vad våra kära karaktärer hittar på. Och ibland är det precis det man behöver när man läser en bok.

Förutom att de är så lätta att ta till sig så är det även de olika karaktärerna som gör att man gillar böckerna. De ha alla sina tokigheter och är nog alla lite egensinniga. Allt på ett varmt och härligt sätt som gör att man tar dem till sig och skrattar med dem i sina äventyr.

Sedan måste jag säga att trots all död som förekommer i dessa böcker så lyckas författarna att sälja in Falsterbo till läsaren på ett riktigt bra sätt. Man blir sugen av att besöka denna plats och se hur den ser ut på riktigt.

Jag ligger lite efter med dessa böcker, i år kom den sjätte boken i serien, Livräddaren. Jag ser verkligen fram emot att fortsätta läsa om Falsterbo och dess mord och karaktärer i de andra böckerna i serien.

Omdömen om tidigare böcker av författarna:

Badhytten (Mord I Falsterbo #1)
Fågelskådaren (Mord I Falsterbo #2)
Ester Karlsson Med K (Ester Karlsson Med K #1)
Ett Lik I Garderoben (Ester Karlsson Med K #2)
Grannar I Död Och Lust (Ester Karlsson Med K #3)

Pocket Bokus Adlibris
E.bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.se

1 kommentar:

  1. Jag läser just nu Badhytten. Gillar den väldigt mycket!
    /Therese på Familjenbokmal.blogspot.com

    SvaraRadera