tisdag 24 november 2020

Susanne Schemper: Osynlig Närvaro

Titel: Osynlig Närvaro
Författare: Susanne Schemper
Sidantal: 238
Förlag: Bokförlaget SOL

Ett recensionsex från författaren, tackar så mycket.


Baksidestext:

Petrus är en udda enstöring som lever ett ensamt och förutsägbart liv, men vardagen förändras i takt med att han blir mer och mer besatt av arbetskamraten Martina. När Petrus kommer till insikt om att han är osynlig för henne sätts hans känslor i spinn på ett sätt han aldrig tidigare upplevt. I förödmjukelsen och besvikelsen växer tankar på hämnd och han närmar sig Martina på ett sätt som påverkar henne mer än han inser.

Martina är snygg, säker och framgångsrik, men inte särskilt omtyckt. Hon ser främst till sina egna behov och bryr sig inte om arbetskamraterna om inte hon kan ha nytta av dem. Men sakta börjar allt förändras. En incident på jobbet får henne ur balans och hon börjar misstänka att någon bevakar henne, gör intrång i hennes liv. Först tror hon att hon inbillar sig, men känslan blir mer och mer verklig. Hon har ingen aning om vem det är och när hon låter rädslan ta över förändras hennes tillvaro snabbt.

Mina tankar:

Detta är, om jag inte misstar mig, författaren Susanne Schempers debutroman, denna kom 2018 men innan dess så har hon skrivit ett antal noveller. Det är en psykologisk spänningsroman.

Boken börjar lite lugnt med att vi blir presenterade för huvudkaraktären Martina, som kanske inte direkt är en sympatisk person. Hon sätter sig själv i centrum och visar sig snabbt att hon kanske inte direkt bryr sig om vad andra tycker och tänker. Hon är dock inte helt osympatisk så hon har sina sidor som gör att man känner för henne.

Vi blir även presenterade för Petrus, en man som inte verkar göra mycket väsen av sig och jobbar som vaktmästare på det företag som Martina jobbar på. Han jobbar för det mesta i det dolda och andra lägger inte märke till honom. Det passar honom perfekt då han vill hålla sig för sig själv och inte bli störd av andra. Men så blir han förälskad i Martina och han vill nu att hon skall lägga märke till honom.

Först så målas det upp som en obesvarad kärlekshistoria för Petrus. Han börjar planera så att hon skall lägga märke till honom, men det går inte precis som han tänker sig. Detta bakslag gör att han blir ännu mera besatt av Martina, det blir en besatthet blandad av både åtrå och hat. Han får även ett begär av att hämnas då han känner sig förorättad.

Handlingen är uppbyggd så att vi får följa en av dessa karaktärer sedan får vi se samma handling men ur den andres karaktärs vinkel. Detta upplägg gillade jag. Vi får uppleva en karaktär, Petrus, som blir mer och mer besatt, det som först såg ut som obesvarad kärlek utvecklar sig snart till en psykologisk katt och rått-lek på han börjar spionera på henne.

Sedan har vi Martina som känner sig förföljd men hon vet inte om det är något hon inbillar sig eller om det är på riktigt. Vi får se en person som sakta men säkert håller på att bryta ihop mentalt. Jag tyckte att dessa två karaktärer och deras utveckling under resan gång är riktigt bra gjort. Vi känner av både besattheten från Petrus håll och Martina osäkerhet om hon kan lita på sina egna sinnen.

Det är ett lättsamt och målande språk att ta till sig, det och handlingen som flyter på riktigt gör att boken blir riktigt spännande och snabbläst. Jag rekommenderar den till alla som vill ha en thriller som tar upp ämnen som besatthet och att utsatthet samt går på djupet när det kommer till karaktärsuppbyggnad.

Kartonnage Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar