tisdag 9 november 2021

Cecilia Nilsson: Förändringens Kraft

Titel: Förändringens Kraft
Författare: Cecilia Nilsson
Sidantal: 603
Förlag: Visto Förlag

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket.


Baksidestext:

Eld. Vatten. Vind. Metall. Jord. Blixt. Djur. Trä. Tid.

Världen är uppdelad i nio element. Alla tonåringar måste göra ett val, vilket element vill de tillhöra? När valet väl är gjort finns det ingen återvändo.

Aethera lämnade sitt element när hon fyllde femton och bytte ett liv mot ett annat. Sedan dess har hon knappt träffat sin familj. Tio år senare återvänder hon och med sig bär hon en fråga. Varför måste ett val utesluta ett annat? Finns det en framtid där elementen lever i harmoni med varandra, ett liv där det är möjligt att korsa gränser?

Hon övertalar sin syster och fyra vänner att hjälpa henne att undersöka saken. Tillsammans beger de sig ut på en resa där mer än deras liv hotas. Var går gränsen för när en idé är menad att göra gott och när den blir en besatthet?

Mina tankar:

Detta är författaren Cecilia Nilssons, om jag inte misstar mig, debutbok och det är en fantasyroman som riktar sig till unga vuxna och uppåt.

Innan jag började läsa denna så undrade jag hur författaren skulle få ihop att det finns nio element, man är ju van med de klassiska fyra, det vill säga jord, eld, luft och vatten. Det kändes som ett intressant koncept att utveckla detta och lägga till några element. Och jag tycker att författaren har fått till en bra bakgrund till de olika elementen och hur de fungerar.

När det kommer till själva berättelsen och vilken typ av fantasy det är så skulle jag säga att den drar åt det episka hållet utan att ha några av de klassiska elementen som de episka berättelserna har, det vill säga storslagna slag, onda makter som vill ta över eller förstöra världen och en god sida som kämpar emot ondskan, vanligtvis är berättelsen full med många karaktärer. Vi möter här i stället en mera jordnära berättelse och följer en handfull karaktärer.

Världen vi möter i boken är uppbyggd så att varje människa tillhör ett av de nio elementen. Världen är näst intill segregerad på det sättet att man lever inom elementen mer eller mindre avskilt från de andra elementen. Det förekommer att människor knyter sig till ett annat element än vad de kanske är uppvuxna med, detta gör att de skils från familj, ibland för alltid.

Detta är förhållandet i boken och när den börjar så möter vi Aethera som är en av de som bytte element och har blivit förskjuten av de som tillhör hennes barndoms element. Hon vill inte längre att världen skall vara på detta sätt och börjar undersöka, tillsammans med några andra, om det inte är möjligt att tillhöra två element. Aethera har den idén att detta skulle sammanföra de olika elementen så att världen blev mer enad. Det finns dock krafter inom de olika elementen som kämpar emot förändringar, de anser att allt skall vara som det alltid har varit.

Det är en riktigt mustig och intressant berättelse som målas upp här. Språket är stabilt och lätt att ta till sig, det är även målande så man kan lätt leva sig in i denna värld. En annan sak som gör att det är lätt att leva sig in i denna berättelse är de bra karaktärsporträtten som man bjuds på här. Författaren har verkligen lagt ner vikt på att göra de olika huvudkaraktärerna unika, varje har sin personlighet och sin egen röst.

Nu skall jag såklart inte avslöja något om hur boken slutar, men den får ett avslut och ändå så lämnar den några saker så att det kan hintas om att det kan finnas en möjlighet till en fortsättning. Slutsumman blir att denna var en riktig trevlig läsning och en ytterst stark debut från en författare som jag hoppas på att få läsa mer av. Detta är absolut en av de bästa fantasyböcker som jag läst i år.

Häftad Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar