onsdag 3 november 2021

Fredrik P. Winter: Olycksfåglar

Titel: Olycksfåglar
Författare: Fredrik P. Winter
Sidantal: 287
Förlag: Louise Bäckelin Förlag

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket.


Baksidestext:

En flicka försvinner spårlöst i skogarna nedanför Trollhättans vattenkraftverk. Under skallgången hittas flickans röda jacka. Det ser ut som om hon sitter bland trädrötterna och väntar på att bli återfunnen. Men istället för den saknade flickan, hittar man benresterna från ett annat barn innanför jackan.

I 25 år har fyra vänner dolt en fruktansvärd olycka som tog deras väns liv. Istället för att berätta sanningen ljög de om att hon drunknat i Göta Älvs strömma vatten. Sedan dess har lögnen sakta ätit upp var och en av dem och på olika sätt förstört deras till synes lyckade liv.

Nu har någon tagit dottern till en av vännerna och hotar att avslöja sanningen om de inte betalar en lösensumma. Pengar de alla borde ha men som ingen av dem kan betala, trots att sanningen skulle kosta dem allt. Ingen annan än de fyra känner till vad som verkligen hände den där ödesdigra dagen. Vem har tagit flickan, och varför?

Mina tankar:

Detta är författaren Fredrik P. Winters fjärde bok. Han har tidigare skrivit två ungdomsböcker och en psykologisk skräckthriller, även denna är en psykologisk thriller.

När boken börjar så har en flicka försvunnit, vi hamnar mitt i en skallgång som leder fram till att man finner flickans röda jacka och i den finns det en kropp. Men det är inte flickan utan ett skelett från någon som varit död en längre tid. Frågorna ställer sig med detsamma på hög, vem är skelettet och vad har denne med den försvunna flickan att göra?

Vi lär känna fyra personer, varav den ena är den försvunna flickans mamma, som har en gemensam historia som de har svurit att aldrig avslöja. Som läsare inser man snabbt att det är en mörk hemlighet som de i många år har hållit inom sig och aldrig sagt till någon. De har genom åren gått olika håll i livet, men de har ändå något gemensamt, det verkar som att det som hände för 25 år sedan ändrade dem för alltid och nu är de på olika sätt brutna människor.

Precis som författarens tidigare bok, Grävlingen, så är det en mix av deckare och thriller. Han lägger dock inte vikten på själva utredningen om flickans försvinnande, i stället så följer vi de fyra huvudkaraktärerna i deras liv och hur detta försvinnande får en mörk hemlighet att komma upp till ytan igen. Författaren sätter verkligen fokus på människans psyke och hur olika personligheter tacklar motgångar.

Författaren har fått till några intressanta personporträtt när det kommer till huvudkaraktärerna, de kanske inte är direkt några som man fattar tycke för. Men han sätter dem i sådana situationer och gestaltar dem på ett sätt som fångar ens uppmärksamhet. Man läser vidare av nyfikenhet hur allt kommer att sluta och jag fann boken intressant på ett personlighetsstudie liknande sätt.

Språket känns riktigt genomarbetat och flyter på riktigt bra. Det finns något i författarens språk och hans sätt att bygga upp karaktärer och handling som faller mig perfekt i smaken. Han får till en stämning i boken som långsamt men säkert rör sig i en ond spiral till ett mål som man som läsare anar kommer inte att sluta lyckligt, men frågan är på vilket sätt och för vem.

Med två riktigt bra och starka böcker inom genren psykologisk thriller så tycker jag att författaren verkligen har fått in en fot i denna nisch och jag hoppas verkligen att få läsa mer av honom. Rekommenderar denna till alla som gillar thrillers åt det lite mera mörka hållet och vill ha fördjupande och intressanta personporträtt.

Tidigare omdömen om författaren:

Grävlingen

Inbunden Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar