lördag 29 januari 2022

Författarporträtt: Malin Thunberg Schunke


Berätta lite kort om dig.


Jag heter Malin Thunberg Schunke. Född och uppvuxen i Skövde, men bor i Tyskland och på Sardinien med man, tre barn och en liten tax. Jag är docent i straffrätt vid Uppsala universitet och debuterade skönlitterärt 2019 när jag inledde min deckarserie om Esther Edh och Fabia Moretti.

Vem eller vad har inspirerat dig till att skriva och när började du skriva?

Jag har under många år skrivit fackböcker i juridik. 2013 skrev jag en fackbok som hette ”Whose responsibility?” som handlar om människor som blir misstänkta för brott i ett annat land. Jag chockades av att upptäcka hur de mest grundläggande mänskliga rättigheter kan berövas dig i sådana fall. Efter att boken kommit ut kunde jag inte sluta tänka på att detta faktiskt händer i Europa idag och att vem som helst av oss kan råka illa ut. Jag började att fantisera om en oskyldigt anklagad som satt i en cell någonstans … Det blev fröet till min skönlitterära debutroman ”Ett högre syfte” som handlar om en svensk man som under en svensexa i Frankrike blir gripen för brott och hamnar i ett av Paris värsta fängelser.

Någon författare (eller annan person) som har betytt mycket för ditt eget skrivande?

Den första person (utanför familjen) som läste mitt manus när jag till slut vågade att skicka in det till Piratförlaget var faktiskt Maj Sjöwall. Om jag vetat att en så framstående författare skulle vara den första att läsa hade jag förmodligen redigerat det ett par rundor till … Men Maj Sjöwall läste och hennes långa utlåtande inleds med: Ge ut, ge ut, ge ut! Att hon tyckte att jag kan skriva skönlitterärt hjälper mig fortfarande idag när jag är i svackor. Och vem vet om manuset hade blivit antaget utan henne?

Vad tycker du är svårast och lättast/roligast att skriva?

Jag tycker väldigt mycket om att skriva dialoger. Människor kommunicerar ju inte bara genom vad de säger utan framför allt det de inte säger. Att få fram sådant i text och att skapa ett naturligt och levande samtal är extremt svårt, men jätteroligt.

Hur ser din skrivprocess ut?

Själva idén till en bok skriver jag alltid för hand i en av mina hundra anteckningsböcker. Där planerar jag också handlingen i stora drag och skriver en synopsis. Gärna med kapitel för kapitel. Först när jag är klar börjar jag att arbeta i datorn. Det färdiga resultatet blir aldrig som synopsis, men själva grunden finns kvar. Fast det finns såklart undantag … Det manus jag arbetar med nu skrev jag utan en färdig synopsis.

Hur lägger du upp ditt skrivande kontra arbete, familjeliv?

Jag skriver oftast på förmiddagarna. I redigeringsstadiet eller inför deadline fortsätter jag på eftermiddagen. Än så länge går mitt skönlitterära skrivande att kombinera med akademiska forskningsprojekt.

Vart skriver du? Hur ser din skrivplats ut?

När jag är hemma i Tyskland sitter jag nästan alltid i mitt arbetsrum. Jag vill helst vara ensam, men författarhunden, taxen Albus ligger i en fåtölj bredvid och snarkar. När vi är på Sardinien sitter jag alltid ute under ett olivträd.

Berätta någonting som du tror att dina läsare inte känner till om dig.

Min hemliga dröm är att bli jordbrukare på heltid. Att odla frukt och grönsaker. Kanske ha några getter och höns. En häst eller två.

Är det något du brinner extra för och gärna lyfter fram i dina texter?

Jag skriver gärna om aktuella samhällsteman som inte blivit så uppmärksammade. Min deckarserie utgår från ett internationellt perspektiv och miljöer. Mina huvudpersoner är en svensk och en italiensk åklagare som arbetar på den europeiska åklagarmyndigheten Eurojust i Haag. Målet är att det ska finnas ett så verklighetstroget scenario som möjligt. Om jag kan lyckas beröra mina läsare blir jag mycket stolt.

Vad är det konstigaste/udda du gjort för ett bokprojekt?

En gång smög jag efter en annan mamma på barnens sommarfest i skolan. Jag hade baserat en karaktär utseendemässigt på henne och ville ta ett foto i smyg. Barnen skämdes djupt, men jag ville inte fråga om lov. Det var inte en särskilt sympatisk karaktär hon skulle gestalta …

Vad kan du berätta om vad du har på gång härnäst?

Jag arbetar med den fjärde delen om Esther Edh och Fabia Moretti som ska komma ut innan sommaren.

[Bibliografi]

Ett högre syfte (Piratförlaget, 2019)
De rättslösa (Piratförlaget, 2020)
Bara ett spel (Piratförlaget, 2021)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar