torsdag 27 januari 2022

Nils-Petter Löf: Fängelsedirektören & Det Hemliga Sällskapet

Titel: Fängelsedirektören & Det Hemliga Sällskapet
Författare: Nils-Petter Löf
Sidantal: 331
Förlag: Whip Media

Ett recensionsex från författaren, tackar så mycket.

Baksidestext:

Efter ett långt sommarlov med en sur och elak morbror längtar Alicia Månstjärna till sitt andra år på Minerva och avdelningen för utstötta elever. Skolan har fått en ny rektor som ska vara orimligt sträng. De har också fått en ny klasskamrat.

En profetia säger att någon i Alicias klass kommer att dö innan skolåret tar slut. Kan hon förhindra att profetian slår in eller är allt redan förutbestämt? Och vem är det som skriver hemliga brev till Alicia?

Mina tankar:

Detta är Nils-Petter Löfs andra bok om Alicia Månstjärna, den första heter Alicia Månstjärna Och Den Femte Pelaren. Det är en ungdomsfantasy som riktar sig först och främst till åldern 12-15.

Jag rekommenderar att man skall ha läst den första boken innan man läser denna, det är många återkopplingar till tidigare händelser som gör att man troligen får lite svårt att greppa vissa delar av handlingen om man inte läser i rätt ordning.

Än en gång så möter vi Alicia Månstjärna, flickan som i första boken fick reda på att hon levt i lögner och är en vampyr. Hon hamnade i en skola för vampyrer och andra väsen, som till exempel varulvar och troll. Då hon inte visste om att denna del av världen existerade låg hon efter med kunskaperna om hur det fungerar i en skola för väsen. Tillsammans med läsarna fick hon mer kunskap om detta.

Denna gång har hon lärt sig mera om hur det fungerar, boken börjar med att hon kommer tillbaka till skolan efter sommarlovet. En ny termin skall börja, men den visar sig snabbt att inte bli som Alicia trodde och hoppades på. Något eller någon hotar tillvaron för alla i skolan och man höjer säkerheten runt skolan och begränsar elevernas rättigheter.

När Alicias och hennes vänner blir måltavlan för hotet i form av en profetia som säger att en i hennes klass kommer att dö innan skolåret är slut börjar hon att själv försöka hitta en lösning och få stop på faran.

När det kommer till ungdomsfantasy som rör sig i skolmiljö och att världen den utspelar sig i är vår och i modern tid med tillägget magi och väsen så kommer man oundvikligt in på Harry Potter, Rowling har verkligen satt en stämpel på genren som alla andra efteråt kommer att bli bedömd efter. Man känner igen vissa saker och jag antar att författaren är starkt influenser ad av Rowling. Ändå tycker jag att författaren står bra på egna ben och lägger till en egen krydda på detta koncept och jag gillar vad man bjuds på här.

Språket är lättsamt och flyter på bra. Handlingen har ett lagom djup som fångar ens intresse samtidigt som den rör på sig så att det inte känns som att inget händer. Detta ser jag som en viktig sak när det kommer till ungdomsböcker så att de fångar upp åldersgruppen som den riktar in sig på.

Författaren bygger vidare på sina karaktärer och deras relationer mellan dem. Vi får reda på mera om några av dem som vi lärde känna i första boken, vilket ger dem ett större djup och man känner mera för dem. Jag har läst författarens tidigare böcker och anser att en av hans styrkor är sina karaktärer, hur han målar upp dem för läsaren så att man får en klar blid och vem de är. Denna bok är inget undantag när det kommer till detta och man kan vänta sig en intressant och känslofylld resa när man börjar läsa denna bok.

Detta var en bra uppföljare, den bjöd på saker som man kände igen från första boken och den lyckades med att bygga vidare och utveckla historien. Jag ser fram emot att läsa nästa bok om Alicia Månstjärna, jag anar att författaren inte visat alla kort än när det kommer till handlingen och det skall bli spännande att se vad nästa kort han lägger fram har att bjuda på.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:

De Andra (De Andra #1)
De Sovande (De Andra #2)
Zverige I Mitt Hjärta
Kärnpartiet
Hungerns Skörd
Alicia Månstjärna Och Den Femte Pelare (Alicia Månstjärna #1)

Kartonnage Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar