måndag 27 juni 2022

Fredrik Dimming: Kangmar

Titel: Kangmar
Författare: Fredrik Dimming
Sidantal: 615
Förlag: Viberg Förlag

Ett recensionsex från författaren, tackar så mycket.


Baksidestext:

Stormhamn, öriket Kangmars huvudstad, är hemsökt av fattigdom, våld och sjukdom.

Det är även hem åt många av världen Azureas värsta avskum och brottslingar. Bland dem lever korrupta stadsvakter och svekfulla ädlingar sida vid sida med rebelliska stadsbor.

Men det finns värre saker än mänskligt slödder ute i natten.

När en rad brutala och bestialiska mord skakar om huvudstaden faller ansvaret att ta fast den skyldige på hyrsvärdet Alden Valo, stadsvaktserganten Lanira Walker och prisjägaren Quinlan Kaidus.

Det blir en kamp mot en uråldrig ondska, samt mot en rasande domedagseld som hotar att bränna hela Stormhamn och furstendömet Kangmar till grunden.

Mina tankar:

Detta är författarens andra bok och det är en fantasy som riktar sig till vuxna och är en fristående fortsättning på hans debutbok Eldranath.

Boken är som sagt en fristående fortsättning så man behöver inte ha läst den tidigare boken för att kunna hänga med i handlingen. Detta är något som författaren har sagt ha som mål med sina böcker i denna serie, att man skall kunna ta dem i vilken ordning man vill och känner för. Dock så har han även sagt att det kan det förkomma små hintar om saker som hänt i tidigare böcker och detta har vi redan i denna andra bok. Men detta är absolut inget viktigt för handlingen i just denna bok.

Jag har länge haft en dröm eller om man skall kalla det en önskan att någon skrev en deckare i en fantasyvärld. Nu pratar jag om en mer eller mindre renodlad deckare där en person, som motsvarar den världens poliser, får ett, eller flera, mordfall som den skall lösa. Hur fungerar det när man skall försöka hitta ledtrådar i en värld där magi förekommer för att inte tala om andra varelser?

Här är faktiskt en bok som i början liknar något i den stilen som jag har eftersökt. Vi har här en kvinna, Lanira Walker, som är en stadsvakt i en stad som är mörk och rå för att inte tala om korrupt, den är näst intill laglös, vilket gör att de inom stadsvakten står inte högt i invånarnas ögon. När några brutala mord händer i staden, varav en är en stadsvakt, så får Lanira i uppdrag att finna vem eller vad som är skyldig till de brutala morden.

Som ni ser så finns det drag av deckare i denna start på boken men längre in i boken så bjöd författaren på något som jag inte visste att jag ville ha i en fantasyberättelse. Jag har en svaghet när det kommer till superhjältar på film och i tv-serier. Och jag tror inte jag avslöjar allt för mycket när jag säger att det är näst intill det som vi får här. Nu pratar jag inte om superhjältar med övernaturliga krafter eller förmågor, nej här möter vi mera en hämnare, en villigante, som vill rensa bland rötan som växer sig starkare och starkare i staden. Tänk Batman eller Arrow, alltså en maskerad person utan några speciella krafter men dock en god fysik och är bra på att slåss.

Detta blir en härlig mix och kan säga att under resans gång så kommer det att läggas till flertalet element från olika delar av fantastiken. Det är en balansgång som lätt skulle falla över till att man skulle säga: ”Kom igen nu, detta är allt förmycket av det goda.” Men måste ge författaren en stor eloge. Det finns säkert de som kommer att känna att det är för mycket av olika element. Men jag klickade med berättelsen, för varje sak som författaren la till berättelsen så tyckte jag att han fick in det i handlingen på ett sätt som kändes att den smälte ihop med den pågående tråden väldigt smidigt.

Både när det kommer till språket och handling så måste jag säga att författaren verkligen har utvecklat sig från första boken. Handlingen är mustig, precis som den var i första boken, men nu är den även betydligt fylligare, om nu detta låter logiskt. Vi går verkligen på djupet när vi lär känna de olika huvudkaraktärerna.

Ett stort plus är även den härliga, om nu det är rätt ord, staden som författaren har skapat här. Egentligen så är staden allt ifrån härlig, den är ju smutsig och korrupt och detta får verkligen författaren till på ett bra sätt. Man kan riktigt känna mörkret och farorna som lurar runt hörnet när man följer karaktärerna. Han har verkligen fått liv i staden.

Det var en riktigt fröjd att läsa denna bok och rekommenderar den till alla som vill ha en underhållande och innehållsrik fantasyberättelse som går mera år det mörkare hållet. Det skall bli verkligen intressant att se vad som kommer hända i nästa bok i serien. Med denna så tycket jag att författaren med rätta visar att han är ett namn att räkna med om man vill ha högkvalitativ fantasy som är skriven på svenska. Får vi fler författare av denna kaliber, samt att läsare av fantasy i Sverige börja även att titta på de svenska författarna inom genren och inte endast, som tyvärr vissa läsare gör, de internationella så spår jag att den svenska fantasyn kan göra hävda sig istället för att gömma sig i ett hörn.

Tidigare omdömen om författaren:

Eldranath

Följ mig på Facebook eller Instagram
 

Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar