söndag 5 juni 2022

Cecilia Åhman: Bränt land

Titel: Bränt land
Författare: Cecilia Åhman
Sidantal: 472
Förlag: Öpnna Vidder förlag

Ett recensionsex från författaren, tackar så mycket.


Baksidestext:

Vad skulle du göra om du blivit såld, av den enda person du litar på, till en man som njuter av att plåga och utnyttja andra? Samla mod och fly ut i en värld du inte vet något om, eller ge upp och låta honom ta din frihet ifrån dig?

Atiline, en ung kvinna, väljer att fly från en beryktad slavägare och kastas därmed in i en farlig katt- och råttalek som får återverkningar långt utanför henne själv. Hon följer det enda spår hon har, mot en möjlig fristad, men drivs också omedvetet mot en överraskande sanning om sig själv och sitt magiska arv. Samtidigt ger sig några av landets frihetskämpar iväg på en riskabel jakt efter en list som ska kunna vända deras mångåriga strid mot förtryck och tyranni till deras fördel. En av dem är Asol, som ständigt ställs mellan lojaliteten till sitt eget folk och den till frihetskampen.

Mina tankar:

Detta är författarens debutbok och det är den första i en fantasytrilogi som riktar sig till unga vuxna och uppåt. Den kom ut för första gången 2016 för att 2018 komma ut med ett nytt omslag, det året kom även uppföljaren Spår av drakarnas fjäll.

Vi möter här en ung kvinna som har bott hos en man sedan hon var liten, hon har aldrig riktigt fått klart för sig vad som hände hennes föräldrar. Mannen som hon växt upp hos har varit allt annat än snäll mot henne.

En dag får kommer en annan man på besök, hon hör att de pratar om att sälja henne. Det visar sig att den andra mannen är en tyrannisk slavägare. Hon väljer att fly i stället för att bli bortförd av slavägaren. Detta blir startskottet för Atilines stora resa som inte bara får henne att upptäcka den stora världen runt omkring henne utan även sig själv när det kommer till vem hon är, som både person och hennes bakgrund.

Det är lite av ett klassiskt tema när det kommer till fantasygenren. Vi har en ung människa, i detta fall en ung kvinna, som har en bakgrund som hon inte har all fakta om. Vi har även ett maktspel när det kommer till olika länders förhållande till varandra.

Författaren går riktigt på djupet när det kommer till att beskriva karaktärerna, och då speciellt huvudkaraktären, samt världsbygget, allt från miljö till styrelse och historia. Det blir ändå aldrig för mycket eller för detaljerat, det är en riktigt bra balans. Berättelsen är samtidigt riktigt mustig och fyllig som den är fokuserad och koncentrerad, om nu detta låter vettigt.

Det är inte bara handlingen som är fylligt och innehållsrikt, språket är riktigt bra, det är målande och flyter på väldigt harmoniskt. Man riktigt sugs in i handlingen och trollbinds av både berättelsen och språket.

Så sammanfattningsvis är det en riktigt bra och intressant start på en serie som jag rekommenderar till alla som gillar genren. Ser fram emot att läsa fortsättningen.

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar