söndag 10 juli 2022

Henrik Robert Karacs: Tidsfursten

Titel: Tidsfursten
Författare: Henrik Robert Karacs
Sidantal: 316
Förlag: Visto Förlag

Ett recensionsex från författaren, tackar så mycket.


Baksidestext:

En tragedi i Amazonas djungler och en avslöjad livslögn leder till ett uppbrott i unge Vincent Ivarians liv. Trots varningar inleder han ett sökande efter sina rötter som han av okänd anledning skildes från som barn. Släkten visar sig härstamma från klanväldet Lisfarn med anor från vikingatiden vars medlemmar tycks ha obegränsat med tid och makt.

När deras mörka skuggor fördunklar Vincents tillvaro inser han att de utgör ett hot mot hans liv. Lisfarns innersta krets har aldrig slutat leta efter honom. De vill ha något som sinar och som bara han kan ge dem. Tiden!

Mina tankar:

Detta är författarens debutbok, det är en spänningsroman som har drag av lite fantastik.

Det är vår värld, eller en något förändrad version av den. Vi möter här en ung man, Vincent, som har växt upp i Amazonas djungel. Han tillhör inte stammen han har bott med, han minns inte sin barndom men vet att han kommer från västvärlden.

En tragedi händer i byn och det är startskottet till hans upptäckt av både sitt ursprung och jargongen i resten av världen.

Samtidigt så får vi som läsare lite mer kött på benen genom att följa ett antal andra personer som har något att göra med det stora dolda maktspelet som föregår här. Släkten som Vincent kommer ifrån tillhör en grupp människor som i kulisserna styr och ställer i världen och har gjort det i många år.

Det är ett spännande scenario som målas upp här. Författaren får med både tankar som går åt det filosofiska hållet samt även samhällsfrågor. I denna så ställer han en hel del till det yttersta och en del moraliska inställningar kan kommas att tas.

Jag sa att boken hade drag av fantastik och det stämmer, den är huvudsakligen en spänningsroman men författaren har lagt till ett element som skulle klassas som detta. Släkten som Vincent visar sig tillhöra har ovanligt långa liv. Författaren får in detta inslag av fantastik eller övernaturligt, vilket man nu vill kalla det, på ett bra och smidigt sätt som känns naturligt för handlingen.

När det kommer till karaktärerna så är de intressanta. Det som kanske skavde lite i början var hur världsvan huvudpersonen snabbt blev. Jag fick känslan av att han hade bott i den lilla byn i djungeln rätt så länge, kan ha missat just detta, så han hade varit borta mer eller mindre från civilisationen. Men när han väl kommer ut i världen så passar han in i den som handen i handsken, detta kan ha med att göra vilken släkt han tillhör. Detta var inget som störde direkt, bara en tanke som slog mig när jag läste boken.

Språket är stabilt och det är målande, det är en fyllig och intressant handling som vi får ta del av. Boken har ett avslut, men ändå känns det som att den lämnar en dörr öppen för en fortsättning. En bra debutbok och rekommenderar den till alla som vill ha en bok som mixar en del olika genrer.

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar