måndag 11 juli 2022

Olséni & Hansen: Livräddaren

Titel: Livräddaren
Författare: Olséni & Hansen
Sidantal: 333
Förlag: Bokfabriken

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket.


Baksidestext:

När Egon, 87 år, och hans bäste vän Ragnar lägger sista handen inför Veras begravning upptäcker de kyrkvaktmästaren död i en av kyrkbänkarna. För att inte äventyra begravningen bestämmer sig Egon lättvindigt för att gömma undan kroppen med Ragnar som motvillig hjälpreda.

Efter begravningskaffet hittar kyrkoherden sin kollega död i kyrkan och Skanörspolisen med Mårten Lind i täten har fått ett nytt fall på halsen. När sedan en av ortens mer prominenta invånare oväntat dör, tvingas Mårten återigen att samarbeta med Malmökollegan Agatha Björk, en paragrafryttare med sjuklig bacillskräck.

Mina tankar:

Detta är författarparets sjätte bok om pensionärerna i Falsterbo som har en tendens att röra sig bland döda människor som dött av icke naturliga saker, alltså mord. De tidigare böckerna i serien heter Badhytten, Fågelskådaren, Ryttaren, Strandhotellet och Turisten. Denna kom ut 2020.

Boken är fristående men om man är som mig och vill ha all tillgänglig bakgrund klart för sig när det kommer till personerna man möter så skall man ha läst böckerna i rätt ordning. Genom serien så får man se hur deras liv ändras, samt så kan det nämnas tidigare händelser som man inte helt hänger med i om man hoppar på böckerna i fel ordning.

Om man har läst författarnas andra böcker så vet man vad man har sig att vänta här och denna bok är inget undantag. För de som inte läst något ännu så kan man vänta sig en mysig och rolig deckare med färgstarka och kanske något udda karaktärer.

I centrum av handlingen har vi ett glatt gäng pensionärer som ibland kanske inte gör de bästa valen när de råkar hitta en död person, vilket händer rätt så ofta i denna serie av böcker. Runt gänget så finns släkt och vänner som blir inblandade i dödsfallet, en del av naturliga skäl då några är poliser.

Handlingen puttrat på i en lugn takt och både den och språket är lätt att följa med i. Det är en lättsam bok som är perfekt att koppla av med om man bara vill komma bort från verkligheten och tankarna som ibland kan snurra runt i huvudet.

I boken så har Falsterbo två poliser, Lisa och Mårten. I början av denna bok så försvinner Lisa på utlandssemester och lämnar Mårten ensam att ta hand om dödsfallet som skett. Är man känd med böckerna så vet man ju att Mårten inte är den bästa polisen, det brukar vara Lisa som sköter det mesta. Mårten försvinner gärna och gör sitt snickarjobb.

Själva utredningen blir mer eller mindre haltande och rörig när Mårten försöker hålla i alla trådarna själv. Det är först när Agatha, en rätt så ny karaktär som jag misstänker kan komma att bli en återkommande, träder in som man ser skillnaden. Säga vad man vill om henne men hon får fart på utredningen.

Nu när man läst den sjätte boken i serien Morden i Falsterbo så kan man ju inte låta bli att tänka på långa serier som handlar om mord i idylliska ställen, som kanske inte är så jättestora, att man lurar på hur många mord kan verkligen ske i dessa områden. Detta är inget negativ tanke om deckare bara en rolig iakttagelse, jag älskar deckare och köper denna mordvåg.

Så författarna levererar ännu en rolig och mysig deckare som jag varmt kan rekommendera om man känner för spänning men ändå inte en våldsam sådan. Boken lägger även stor vikt på vilka karaktärerna är och deras relationer mellan dem.

Omdömen om tidigare böcker av författarna:

Badhytten (Mord i Falsterbo #1)
Fågelskådaren (Mord i Falsterbo #2)
Ryttaren (Mord i Falsterbo #3)
Ester Karlsson med K (Ester Karlsson med K #1)
Strandhotellet (Mord i Falsterbo #4)
Ett lik i garderoben (Ester Karlsson med K #2)
Turisten (Mord i Falsterbo #5)
Grannar i död och lust
(Ester Karlsson med K #3)

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar