tisdag 18 juli 2023

Pernilla Ericson: När du vänder dig om

Titel: När du vänder dig om
Författare: Pernilla Ericson
Sidantal: 284
Förlag: HarperCollins

Baksidestext:

En kvinna blir brutalt våldtagen av en okänd man i sitt eget hem på Södermalm i Stockholm. Förövaren kan gripas på plats och vid första anblicken ser det ut som ett enkelt ärende. Men ingenting är som det verkar. Det fanns en inbjudan. Ett meddelande om hårdhänt sex.

När Erlagruppen åter samlas, tar de sig an ett fall präglat av kvinnohat. Utredningsteamet jagar någon, eller några, som inte skyr några medel för att terrorisera kvinnor. En stulen identitet på nätet blir ett effektivt vapen. Och skräcken sprider sig.

Samtidigt kämpar polis Liv Kaspi med sitt privatliv. Hon älskar en man med en bakgrund i den undre världen - men kan hon lita på honom?

Mina tankar:

Detta är den tredje boken i serien om Erla-gruppen, denna kom ut 2018 och de tidigare delarna heter Spåren vi lämnar efter oss och Jag skall hitta dig.

Då det är en del i en serie så rekommenderar jag att man läser de tidigare böckerna innan man ger sig på denna för att få med allt när det kommer till de återkommande karaktärernas bakgrunder och relationer till varandra, samt så har man en bättre bild om den röda tråden som följer med i böckerna, samt så kan det vara så att händelser i tidigare böcker spelar en viktigt roll i vad som händer i denna bok. Sedan tycker jag att man skall börja från början av den enkla anledningen att alla böckerna är riktigt bra och något man absolut skall läsa om man vill ha spännande och välskrivna böcker med viktiga budskap i sig.

När man läser dessa böcker, speciellt den första, så märker man att det är vissa ämnen som författaren verkligen brinner för och vill få läsaren att få upp ögonen för. Den viktigaste är kvinnors utsatthet i samhället, det ständiga förtrycket som många av dem får utstå med dagligen, något som lätt går över till övergrepp och våld. Det andra ämnet går lite i hand med kvinnors utsatthet och det är vår sårbarhet när det kommer till nätet, hur lätt det är att komma över information.

Som sagt dessa två ämnen såg man tydligt i första boken, i andra boken så handlade det inte så mycket om kvinnors utsatthet men sårbarheten på nätet fanns där. Dock så är andra boken inte det minsta sämre än den första, utan den levererade verkligen allt man kunde hoppas på. Men här i den tredje boken så går författaren tillbaka till att behandla kvinnors utsatthet i samhället och hon slår verkligen ihop det med sårbarheten på nätet.

Det är en grym och brutal handling som denna bok har i sin grund. Det är faktiskt så att den är baserad på verkliga fall. Författaren har sagt om denna bok, och det står också i slutorden, att hon hade nästan skrivit klart den tredje boken i denna serie när hon fick höra talas om detta verkliga fall. Det grep tag i henne så hårt att hon skrotade sitt första utkast och handlingen blev istället denna som vi nu får ta del av.

Boken är verkligen en väckarklocka för samhället och boken är inte bara spännande och välskriven, den har en sådant viktigt ämne att den borde bli, tillsammans med böcker av t.ex. Simon Häggström och Caroline Engvall, obligatoriska läsningar och diskussionsämnen i skolan. Det är inte bara att vi måste bli uppmärksamma om vad, hur och vart vi delar saker på nätet utan vi måste även vakna upp om hur vi behandlar våra medmänniskor.

Utöver dessa viktiga ämnen så bygger författaren vidare på karaktärerna i Erla-gruppen. Vi får här veta ännu mera om några av dem, hur deras liv sett ut innan serien började samt vad det är som skapat dem till den de är nu. Det är gripande och ger ett mera djup till karaktärerna. Vi får även ta del av den nuvarande situationen mellan de olika i gruppen och hur det påverkas av deras olika bakgrunder, även detta skapar ett djup till karaktärerna. Får säga att författaren verkligen lyckas skapa en grupp härliga karaktärer att ha i sin serie, de är alla olika men har mycket gemensamt ändå, varje person i gruppen får sin egen röst.

Jag rekommenderar denna bok, och författaren, till alla som vill ha en spännande och medryckande historia med ämnen som både är viktiga och berör. Språket sitter där det skall och det är målande och idérikt när det kommer till handling. Boken i sig är lättuggad trots att den tar upp tunga ämnen, vilket gör att det är lättillgängligt att ta till sig ämnena och att det finns en chans att man får ett startskott till någon slags insikt och vad som händer i samhället utan att få det i en pekfingervisa. Det är kul när författare lyckas balansera underhållning med viktiga ämnen på ett så bra sätt som författaren gör. Med denna tredje bok så får jag ytterligare bevisat för mig att Pernilla Ericson är en författare att räkna med om man vill ha kvalité, och hon säkrar sin plats ännu mera som en av mina favoriter inom spänningsgenren. Jag skall med glädje fortsätta att läsa mig ifatt hennes utgivning.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:

Spåren vi lämnar efter oss (Erlagruppen #1)
Jag ska hitta dig (Erlagruppen #2)

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar