tisdag 25 juli 2023

Mats Ahlstedt: Dockmakarens dotter

Titel: Dockmakarens dotter
Författare: Mats Ahlstedt
Sidantal: 276
Förlag: Kabusa Böcker

Baksidestext:

Hennes namn var Kim-Ly. Om trettiofem dagar, den tjugoandra januari, skulle hon fylla år. Men hon tänkte inte på sin födelsedag. Ett annat datum var viktigare, den åttonde januari 1972. Då, tidigt på morgonen, greps hennes pappa John Anderson av polisen för att utvisas till USA.

Det var den dagen, den åttonde januari, hon skulle avsluta sitt jobb. Det var så hon såg det. Hon var soldat i ett eget krig. Inte det krig där USA:s armé mördat två miljoner av hennes mammas landsmän, men ett krig för hennes mamma, pappa och svårt handikappade syster.

Polisen får snart anledning att jaga en seriemördare, men när även Kim-Lys syster avlider, visar det sig att inte bara Kim-Ly vill ta lagen i egna händer. Fängelseprästen Johannes Brobeck var nära vän till Kim-Lys föräldrar under Vietnamrörelsen på 70-talet. Han tvivlar på att Kim-Ly verkligen är skyldig till mord och gör allt för att hjälpa henne.

Fatima Wallinder har fått ett komplicerat fall på sitt bord som inte blir enklare av att flera av hennes kollegor har svårt att acceptera en ung kvinna med somalisk bakgrund som chef.

Mina tankar:

Detta är den sjätte delen om poliserna Fatima Wallinder och Sören Högström och deras kollegor vid länskriminalen i Göteborg. Denna kom ut 2012. De tidigare delarna heter Dödsängeln, Violinisten, Den röda damcykeln, Mordet på Ragnhildsholmen och Dömd för livet.

Boken är i och för sig rätt så fristående när det kommer till den historia som målas upp här. Dock så finns det en slags röd tråd när det kommer till de återkommande karaktärerna, hur deras liv, privata som yrkes, utvecklas. Är man som jag, som vill följa karaktärer genom en serie i rätt ordning så skall man absolut läsa de tidigare delarna innan man hoppar på denna. Men som sagt, det är absolut inget nödvändigt.

Precis som i några av de tidigare delarna i serien så fokuserar handlingen inte på de återkommande karaktärerna utan det är de nya som man följer mera. Detta gör att man får snabbare en djupare insikt i just det aktuella fallet. Vi som läsare vet mer än vad de utredande poliserna gör. Självklart så följer vi poliserna också, men till en början så fokuseras det på de nya. Får säga att det är en bra mix som gör att de nya karaktärerna blir snabbt någon som vi lär känna. Detta kanske är ett tecken på att man skall ha läst de tidigare böckerna innan man läser denna då man genom de olika böckerna får veta mer och mer om de återkommande karaktärerna.

En intressant iakttagelse när det kommer till de återkommande karaktärerna så är det så att i de första böckerna Sören Högström som man skulle säga är huvudrollspersonen, men genom serien så har det blivit mer och mer Fatima Wallinder som är den centrala karaktären. Om det är något som författaren hade i tankarna redan från första boken eller om det är något som växt fram av sig själv då han kanske tyckt att Fatima är en mera intressant karaktär att följa. Oavsett så förstår jag valet, för Fatima, med sin bakgrund, blir en intressant person att följa genom många böcker.

När det kommer till det aktuella ämnet i just denna bok så kanske Vietnamkriget känns nu som det är lite avlägset om man inte tillhör den äldre skaran av läsare. Dock så hanterar författaren det på ett bra sätt som gör att är man inte insatt i vad som hände då så kan man ändå lätt hänga med i handlingen som fokuserar mera på de olika personernas känslor än vad som hände historiskt. Det är en berättelse om hämnd och även förlåtelse.

Språket är som vanligt lätt att ta till sig och boken är uppdelad i korta kapitel, som hoppar mellan de olika karaktärerna och för handlingen framåt med en bra fart. Det blir aldrig långtråkigt och ändå får man en bra uppbyggnad.

Jag rekommenderar denna till alla som vill ha en lättsmält deckare som bjuder på underhållande spänning. Med handen på hjärtat så kanske inte boken är unik eller något revolutionerande, kanske det inte heller är något som man kommer att komma ihåg år efter man läst den. Men den dög mer än väl som en avkopplande läsning för stunden och ibland är det just det som man behöver. Koppla bort vardagen med något underhållande och lättsmält.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:

Dödsängeln (Sören Högström och Fatima Wallinder #1)
Violinisten (Sören Högström och Fatima Wallinder #2)
Den röda damcykeln (Sören Högström och Fatima Wallinder #3)
Mordet på Ragnhildsholmen (Sören Högström och Fatima Wallinder #4)
Dömd för livet (Sören Högström och Fatima Wallinder #5)
När inget annat återstår (Ella Werner #1)
Öga för öga, tand för tand (Ella Werner #2)
Ondskans ansikte (Ella Werner #3)
Trojanen (Ella Werner #4)

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar