söndag 23 juli 2023

Peter Westberg: Europa Refugium

Titel: Europa Refugium
Författare: Peter Westberg
Sidantal: 244
Förlag: Miramir Förlag/Whip Media

Baksidestext:

Välkommen tillbaka till helvetet. Rinnande vatten och elektricitet tillhör de mest frekventa önskedrömmarna.

Ett samhälle i totalt kaos. Utan lagar och regler återstår endast överlevnad.

Ingen går säker. Faran lurar överallt och utgörs av såväl friska som smittade.

Vart tar du vägen när allt du tagit för givet gått förlorat? Vem kan du lita på?

Mina tankar:

Detta är, om jag inte misstar mig, författarens tredje bok och det är fortsättningen på hans debutbok Europa Pandemus. Denna kom ut 2021.

Det är en direkt uppföljare till första boken så man skall läsa den innan man läser denna för att hänga med i vad som pågår. Det var ett tag innan jag själv läste första så jag kom bara ihåg de stora bitarna, men det dröjde inte länge innan jag var inne i handlingen ingen.

Om man förenklar handlingen så kan man säga att det är ett virus som sprider sig över världen, ett virus som gör människorna till blodtörstiga och aggressiva samt primitiva versioner av mänskligheten. Det närmaste ordet man har är att säga att de blir zombies.

I den första boken så följde vi flertalet människor i deras kamp för att överleva detta virus och de mordiska varelserna som det skapat. Boken hoppade fram och tillbaka mellan två tidpunkter, dels själva starten på utbrotten och ett antal månade senare när samhället mer eller mindre redan kollapsat.

Denna bok är uppbyggd på samma sätt. Vi möter igen den människor som överlevde första boken på deras fortsatta jakt efter någonstans att bo som inte är smittat. Vi möter även ett antal nya karaktärer och genom att följa dessa i både dåtid (utbrottet) och nutid får vi en större och bättre bild över vad det var som hände vid själva utbrottet samt vad som händer nu.

Det är ett lättsamt språk och handlingen drivs fram med bra fart och det händer något hela tiden som flyttar en framåt, det känns aldrig långsamt eller tråkigt. Det är spännande och ibland riktigt nagelbitande, man vet aldrig vilka som kommer att överleva detta. Det finns även en underliggande humor, i både handling och karaktärer, som gör att man drar lite på smilbandet fast det är blodigt och farligt.

På grund av denna handling och vad som hände i den verkligen världen så är tankarna inte långt borta från coronan. Detta gör kanske att man känner att det tar emot att läsa en handling som denna. Första boken läste jag innan coronan bröt ut så då fanns inte dessa tankar i mitt huvud. Nu blev vi inte blodtörstiga monster när vi fick corona, men man får säga att den ändå visade i vissa stunder den sämsta sidan av mänskligheten. Så även om författaren visar den absoluta och extremaste version av den dåliga sidan av mänskligheten, i form av kannibaler, så får man säga att han på ett sätt återspeglar vad som kunde hända om detta hände i verkligheten.

Jag rekommenderar denna, och den första boken, till alla som vill ha en spännande och samtidigt underhållande handling om samhällets förfall i form av en pandemi och zombieattacker, samt kanske en eller en annan överraskning under resans gång.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:

Europa Pandemus (Europa Compendium #1)
Aurora Beskyddaren

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar