lördag 6 april 2024

Annah Nozlin: Utanför ljuset

Titel: Utanför ljuset
Författare: Annah Nozlin
Sidantal: 57
Förlag: Seraf förlag

Baksidestext:

Hangin och Jandrea tillbringar en stor del av sin lektionsfria tid i utkanten av Arivells stora, uråldriga bibliotek. Där ute i mörkret finns bortglömda skatter av kunskap att bärga för de blivande kunskapsväktarna. De vet inte att något rör sig i periferin som borde få fortsätta vila i glömska dunkel.

Mina tankar:

Detta är en novell som utspelar sig i samma värld som författarens serie Miras saga. Det är en fantasyberättelse som riktar sig till unga vuxna.

Vi möter här två unga kvinnor som håller på att utbilda sig till något som kallas för kunskapsväktare. Det har hänt saker i världen som gör att ett mörker brett ut sig och hotar tillvaron, det är farligt att bege sig ut i detta mörker utan något ljus.

De två vännerna tillbringar sin fritid till att undersöka de mer farliga delarna av det stora biblioteket som finns i Arivell, staden de bor i. Dessa delar är uppslukade av mörkret men där finns böcker som har kunskap som är som skatter om de kan komma över dessa.

I denna novell så får vi inte reda direkt mycket av bakgrundshistorien så man känner sig lite förvirrad och vill veta mera. Vad är det som hänt världen? Jag misstänker att då det är en, som det står på baksidan, fristående novell i samma värd som författarens serie Miras saga, som jag inte ännu har läst, så är den på ett sätt kanske inte så fristående.

Det är inga problem att hänga med i berättelsen. Den är fint berättad och med en berättarstil som suger in dig i handlingen. Man blir nyfiken på vad som händer. Dock så tror jag att man skall ha läst serien för att kunna få ut det mesta av denna novell, då misstänker jag att man har mera kött på benen om vad det är som pågår i denna novell. Så jag rekommenderar att man spanar in hennes böcker innan man ger sig på denna novell.

Jag har läst hennes debutbok som också ingår i denna värld, men den utspelar sig hundra år tidigare och det märks verkligen för även om det var ett tag sedan jag läste den boken så mindes jag tillräckligt mycket för att inte känna till situationen i denna novell. Detta väcker ett intresse och nyfikenhet. Vad har hänt världen sedan första boken? Jag känner att jag måste ta reda på detta och läsa de övriga böckerna om denna värld.

Jag rekommenderar denna novell till alla som vill ha en berättelse som man lätt tar sig igenom i en sittning och bjuder på mystik och fantastik. Men vill man ha ut det mesta av berättelsen så skall man först fundera på att läsa böckerna men på ett sätt så fungerar denna som ett smakprov på författarens stil.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:

En av de sista (Ekens dotter #1)

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar