tisdag 2 april 2024

Erika Rockborn: Författarmorden

Titel: Författarmorden
Författare: Erika Rockborn
Sidantal: 369
Förlag: Hoi Förlag

Baksidestext:

Årets bokmässa i Göteborg har just inletts och man räknar med publikrekord.
Pensionären Sten rastar sin hund tidigt på morgonen och noterar att vattnet i utomhuspoolen på Gothia Towers färgats rött - och där flyter en livlös kropp. Det är den berömda deckarförfattaren Francesca Liljegren som mördats på samma sätt som offret i hennes debutroman.

Inom kort blir ännu en känd författare mördad, även denna gång precis som sin egen romankaraktär. Varför just deckarförfattare? Och vem döljer sig bakom signaturen "Öga för Öga" som skriver inlägg hos bokbloggarna?

Alicia Lundberg, en ung polis, har nyligen tillträtt sin tjänst som kriminalinspektör vid enheten för grova brott och deltar i utredningen. Ett intensivt spaningsarbete tar sin början och en katt-och-råtta-lek med förövaren inleds. När Alicia allra minst anar det gillrar mördaren en fälla ...

Mina tankar:

Detta är den första boken i en serie, denna kom ut 2021 och det har efter det kommit två delar till.

Det är en deckare med den unga polisen Alicia Lundberg som huvudkaraktär. Jag blev riktigt nyfiken på boken när jag läste om att den börjar med ett mord på bokmässan i Göteborg. Det är ett ställe som jag besökt flertalet gånger och känner mig bekant med. Har läst andra böcker som utspelat sig där och tycker det blir lite extra kul när man har varit på platsen som berörs i boken.

Dock så lämnar boken rätt så snabbt mässan, till min personliga besvikelse, det har inget med boken att göra utan det är mera att jag ville ha befunnit mig på mässgolvet lite mera även i bokform. Men jag får vänta till hösten då jag skall besöka mässan igen.

Boken är utformad i ett lite klassisk format av deckare med en mordgåta där man även som läsare försöker lista ut vem som är den skyldige. Tycker att författaren har fått till det på ett sätt som både är lättsmält och underhållande samtidigt som den bjuder på spänning och lite klurigheter och vändningar. Man kanske får en idé vem som är den skyldiga tidigt men man är ändå aldrig helt säker och under resans gång så kanske man till och med släpper sina första tankar då författaren lägger ut ledtrådar som både leder till den riktiga mördaren men även åt fel håll.

När det kommer till karaktärerna så kanske alla kanske inte riktigt agerar fullt logiska, men det är inget som skaver och när man tänker efter så är det mänskligt att inte agera logiskt i alla situationer. Det är med facit i hand som man inser vad man gjorde fel.

Alicia Lundberg, huvudpersoner i boken, är ibland impulsiv och gör saker som hon inte borde utsätta sig för. Men precis som jag sa det är inte alltid man tänker rätt och det blir lite av hennes karaktärsdrag. Trots hennes brister, eller kanske tack vare, så vill man läsa vidare för att se hur det kommer att sluta, hur allt ligger till.

Boken kanske inte revolutionerar deckargenren, vilket i sig är svårt och ytterst få böcker klarar av, men den tillför en lättsam lässtund och en avkoppling. Så jag rekommenderar den till alla som vill ha en deckare som bjuder på Göteborg-miljö och mord, sedan att den blir lite av meta då den utspelar sig i författarvärlden, dock alla påhittade, är en liten bonus för de som gillar böckernas värld.

Jag skall absolut läsa de andra delarna i serien för att se hur det utvecklar sig, både när det kommer till karaktärerna som författarens stil.

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar