lördag 20 april 2024

Frida Hallberg: Unik undvik undersvik

Titel:
Unik undvik undersvik
Författare: Frida Hallberg
Sidantal: 36
Förlag: Fåglar förlag

Baksidestext:

Jag hittade en karta från tiden innan, när dygnen var kortare och Sverige fortfarande kallades ett land. Jesushamnen hette Stiftsgården och Frökenhamnen gamla skolan. Ljusnans vatten nådde inte ens i närheten av dem. Så många hus och gårdar försvunna i djupet, ätna av tiden.

Mina tankar:

Detta är en novell, den finns i en antologi vid namnet Hälsingesagor, men jag har läst den i format av en liten häftad bok där endast denna novell ingår.

Om man skall försöka genrebestämma berättelsen, vilket man ofta vill göra, så är det något av en dystopi, i form av att vi befinner oss i ett framtida Sverige som större delar befinner sig under vattnet, blandat med fantasy, i form av magi som drar sig åt folksagornas håll.

Här möter vi en kvinna som vill ta sig bort från det vattenskadade samhället som hon bor i, möglet äter upp huset som delvis står under vatten. Hon bor vid en hamn som folk besöker och en dag så kommer det en grupp människor som har ett mål, det visar sig att de kanske har funnit en väg bort från denna vattenfulla tillvaro. De har en resväg till ett annat land, kanske till och med en annan värld.

När det kommer till noveller så är det svårt att måla ut hela bakgrunden till den berättelse som författaren vill berätta. Och här finns det verkligen en hel del saker som man som läsare vill ha reda på. Nu är det så bra att denna novell hänger ihop med författarens trilogi En sång för Jorden, nu har jag inte läst denna serie men jag misstänker att man kommer att få den större bilden uppmålad i den serien. På baksidan på novellen så står det att den fungerar som en introduktion till serien och efter att ha läst den så får jag verkligen känslan av att det är just det som novellen är.

Novellen är ett smakprov. Vi får känna på författarens stil när det kommer till språket och även hennes fantasi när det kommer till att skapa karaktärer och miljöer. När det kommer till stilen så är det inte det episka och storslagna som kommer fram här, inte heller så är det en handling som pumpar adrenalin och har halsbrytande scener. Det vi möts av här är ett mera långsamt tempo och det håller sig nära till de centrala karaktärerna när det kommer till deras liv och tillvaro, det är även en naturnära känsla som man träffas av här. Det är lugnande och harmoniskt på ett sätt, men även medryckande och spännande på sitt vis.

Det är en intressant berättelse som målas upp här och jag känner absolut en nyfikenhet på att läsa trilogin som knyter an till denna novell. Den lyckades med det den skulle, att väcka ett intresse. Jag rekommenderar den till alla som vill ha en mera nedtonad fantasy men ändå innehålla magi, samt att den har en relationsdriven handling samtidigt som den har en intressant värld att visa upp.

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar