torsdag 11 april 2024

David Baldacci: Till varje pris

Titel: Till varje pris
Författare: David Baldacci
Sidantal: 476
Förlag; Bra Böcker

Baksidestext:

Mason ”Mace” Perry var en kontroversiell polis i Washington DC tills hon blev kidnappad och ditsatt för ett brott hon inte begått. Hon förlorade allt – polisbrickan, karriären, friheten – och satt två år i fängelse. Nu är hon tillbaka på utsidan, fast besluten om en enda sak: att bli polis igen.

Hennes enda chans att komma tillbaka är att lösa ett stort fall på egen hand och därigenom bevisa att hon är värdig polisuniformen. Trots att hennes syster är polischef och står på hennes sida, måste hon arbeta i skuggorna. En hämndlysten federal åklagare gör nämligen allt för att skicka tillbaka henne till fängelset. Det är då Roy Kingman kommer in i hennes liv.

Roy Kingman är en ung advokat som arbetade med samhällets mest utsatta medborgare innan han tog ett välavlönat jobb på en advokatbyrå i Washington. Mace och Roy träffas efter att han hittat liket efter en kvinnlig kollega på advokatbyrån.

Utredningen av advokatens död avslöjar överraskande hemligheter från både den privata och offentliga sektorn i huvudstaden. Det som började som ett rutinärende tar snart en fruktansvärd och oväntad vändning…

Mina tankar:

David Baldacci är nog nästan ingen som behöver en närmare presentation och man gillar att läsa spänning. Sedan debuten Absolut makt, 1996, har han skrivit i nuläget närmare femtio böcker, så gott som alla inom spänningsgenren.

Denna bok kom ut 2009 och vi blir presenterade för Mason Perry, en tuff kvinna som i bokens början blir utsläpp från fängelset. Hon är en polis som blivit ditsatt för ett brott som hon inte begått, det ledde till två års fängelse och av med sin karriär. Men hon är envis och kan inget annat än polisyrket så hon ger sig på att få tillbaka det. Hennes mål är att, genom att lösa ett svårt fall, få tillbaka sitt jobb och samtidigt rentvå sitt namn.

Hennes vägar korsars med Roy Klingman som är advokat och en dag finner en kollega död på jobbet. Mason ser möjligheterna i att lösa fallet men det visar sig ligga mer bakom dödsfallet än vad hon till början anade. Att hon sedan motarbetas av en federal åklagare gör inte saken lättare.

Som alltid med David Baldacci så vet man vad man kan förvänta sig i hans böcker. Det är hög spänning som han bjuder på, han gillar att röra sig i maktens korridorer och vill gärna slänga in konspirationer och skumma affärsuppgörelser. Språket har han efter så många böcker slipat till så det sitter precis som det skall.

När det kommer till karaktärerna så gillar han att ha med starka karaktärer som står upp mot de som missbrukar sin maktposition. I Mason Perry tillsammans med Roy Klingman så tycker jag att han får till en bra duo som står upp mot detta. Masons bakgrund är intressant och man vill gärna läsa vidare för att se hur det kommer att sluta.

Tyvärr så verkar detta som att denna bok var planerad som en första bok i en serie, men det har inte dykt upp någon fortsättning på denna och med tanke på att den kom ut 2009 så tror jag knappast att det kommer att göra det. Vad detta beror på vet jag inte, kan ha varit att den, när den kom ut, inte fick det mottagandet som Baldacci hade förväntat sig, eller så var det helt enkelt så att han inte själv kände att han hade en intressant fortsättning. Detta är lite synd för jag hade gärna sett en upplösning på hur det kom sig att Mason blev ditsatt och om hon klarar av att få tillbaka sin karriär.

Skall man då läsa boken när man inte får alla svar. Det tycker jag absolut, även om man inte får en avslutning på huvudkaraktärens egna motgångar så får man ett svar och avslut på det aktuella fallet i boken. Så jag rekommenderar denna om man läst andra böcker av Baldacci och uppskattat dessa. Vill man ha en välskriven och spännande internationell thriller med sammansvärjningar så är detta absolut boken att läsa. För övrigt om man ännu inte läst en bok av David Baldacci och gillar spänning så kan man så gott som ta upp vilken bok som helst av honom, bara ha koll på så att det är första delen i de många serien han skrivit eller att det är en fristående bok utan några uppföljare.

Omdömen om andra böcker av författaren:

Geniet (Sean King & Michelle Maxwell #3)
Samlarna (Kamelklubben #2)
Förrädarna (Kamelklubben #3)
De rättfärdiga (Kamelklubben #4)
Dubbelspel (Sean King & Michelle Maxwell #4)
Dagen noll (John Puller #1)
Jakten på Amos Decker (Amos Decker #1)
De bortglömda (John Puller #2)
Lång väg till rättvisa (Atlee Pines #1)
Minuten före midnatt (Atlee Pines #2)

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tycker om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar