söndag 7 april 2024

Maria Hernius: Förvildad

Titel: Förvildad
Författare: Maria Hernius
Sidantal: 374
Förlag: Storify Publishing

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket.


Baksidestext:

Efter utmanande prövningar och hårda strider har Eld och Månklanen lyckats med det omöjliga. Men fienden är ständigt på jakt. Varelsernas aktivitet ökar och inte ens den djupaste vildmark går längre att gömma sig i.

I hopp om att hitta hjälp att frita andra människor från varelsernas gårdar och få svar om var hon kommer ifrån, ger sig Eld iväg på en vandring tillsammans med sina vänner genom människans förfallna Europa. Tillsammans måste de korsa ett landskap av ruiner och förrädisk vacker men dödlig natur.

Är sökandet efter svar värt uppoffringarna det mörka paradiset kräver? Och vem är egentligen den riktiga fienden i en värld där alla gör allt för att överleva?

Mina tankar:

Detta är den andra delen i den dystopiska serien Mörkt paradis. Den första delen heter Bara den starkaste överlever.

Det är en direkt fortsättning på första boken så man skall ha läst den innan man ger sig på denna. Dock så friskar början av boken upp de viktigaste händelserna från förra boken, författaren har vävt in detta bra i handlingen utan att det skall kännas att det blir något långdragig upprepning som man redan vet.

Vi befinner oss på jorden i en framtid, riktigt hur långt fram i tiden vet man som läsare inte riktigt. Något har hänt med tillvaron, varelser som man bara kan kalla för monster har tagit över makten och de har människor i fångenskap och använder dem till olika saker. Vi fick reda på en del av detta i första boken, men än är allt berättat för oss läsare. Det känns att det är många frågetecken som vi läsare ivrigt väntar på att få svar på.

Platsen som förra boken utspelade sig på är mer eller mindre Centraleuropa, så mycket har vi fått klart för oss. Vi har fått uppleva en brutal upplevelse när vi lärde känna de centrala karaktärerna, som då satt i fångenskap. Nu kämpar de för att överleva ute i naturen, det är en kamp om födan och att hålla sig borta från monstren som vill fånga in dem.

Tecken visar att det i norr kan finnas människor som lever i frihet, långt borta från monstren. En grupp bestämmer sig för att kolla upp om det finns någon sanning i detta. Det blir en farofylld resa mot norr.

Karaktärerna utvecklas och deras relationer emellan förändras och växer. Författaren håller en bra balans mellan att driva fram handlingen med spänning och att låta världen och karaktärerna att växa inför läsarnas ögon. Som läsare blir man nyfiken och man kan inte släppa boken för man undrar hur det kommer att gå samtidigt som man känner av mysteriet om vad som hänt världen och vilka dessa monster verkligen är. Det är smart av författaren att inte visa alla kort meddetsamma utan att portionera ut dem, antingen rak på sak eller med små ledtrådar.

Detta skall bli, om jag förstår det rätt, en trilogi och då är detta den så kallade mellanboken. Vilket brukar vara en bok som bygger vidare på det man fick till sig i första boken och även bygga upp till vad som komma skall i den sista delen. Just dessa två saker klarar boken av riktigt galant och när man läser sista sidan i boken så kommer man att vilja ha nästa del redan nu. Nya frågor har kommit upp och det är lite av en cliffhanger som den slutar med.

När det kommer till språket så finns det en ton i författarens röst som får en att fångas av handlingen. Hon får till en spännande handling och en målande miljöbeskrivning som gör att man känner sig på plats ute i den vilda naturen med karaktärerna.

Detta är riktigt bra och jag rekommenderar den till alla som vill ha dystopi som bjuder på samma känsla som till exempel Hungerspelen men ändå står på egna ben då det inte är en kopia. Jag ser verkligen fram emot att läsa nästa del i serien för att då förhoppningsvis få svar på de många frågor som uppstått.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:

Mörkt paradis (Mörkt paradis #1)

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar