söndag 16 juni 2024

Joseph A. Davis: Skaparkrafter

Titel: Skaparkrafter
Författare: Joseph A. Davis
Sidantal: 169
Förlag: Stevali

Baksidestext:

I Tusenvärld har varje människa en skaparkraft - en kreativ förmåga som kan användas för att skapa skönhet och bekämpa mörkret.

Skaparkrafter är en antologi med vinnande tävlingsbidrag av unga författare och illustratörer som har läst Kampen om Tusenvärld och med sina egna kreativa förmågor byggt på dess fantasivärld.

Mina tankar:

Denna bok är på ett sätt en del i serien Kampen om Tusenvärld, som inleddes med Dunkelstjärna och fortsattes med Spegelbilden och Skuggpenseln. Men den är också resultatet av vad författaren delvis vill säga med sin serie. Att alla har vi en slags kreativ förmåga och det är viktigt att vi bevarar den och använder den.

Denna bok är resultatet efter en tävling, som jag inte riktigt vet hur den gick till, men den består av bidrag från barn som har läst serien och fått hittat på egna saker utefter dessa berättelser.

Den första delen är en kortroman som är skriven av författaren själv och är grundad på idéer som barnen har kommit på. Denna berättelse utspelar sig innan och delvis samtidigt som första boken, i alla fall första biten i den boken. Men man får se en annan vinkel av handlingen och vi kommer att läsa känna Kasir på ett djupare sätt.

Jag rekommenderar att man skall ha läst de tre andra delarna i serien innan man ger sig på denna, romanen i sig fungerar som en bra inkörningsport till serien, men det finns element i den som gör att man troligen förstår den bättre som man har läst de tidigare böckerna innan.

Det är roligt och intressant att se en annan vinkel av en händelse som man känner igen. Samtidigt så är det en berättelse om att komma till ett främmande land, för Kasir är det till och med en ny värld, med ett främmande språk. Det uppstår missförstånd både språkligt och kulturellt.

Den andra delen av boken består av vinnarbidrag både när det kommer till texter och teckningar. Skolungdomar har som sagt låtit sin fantasi flöda efter att de läst böckerna och fått hitta på saker som har med denna värld att göra. Det kan vara en text eller en bild som återspeglar en viss händelse i serien. Denna bit av boken är svår att bedöma och kommer inte gå in på kvalitén på texterna och teckningarna.

Det som jag ser i just denna del av boken är som jag nämnde tidigare att här får vi se en av orsakerna som författaren skriver dessa böcker och vad han vill säga med dem, att använda sin kreativa förmåga och att våga använda den. Det är en fin sak av författaren att tillsammans med vinnarbidragen skapa och trycka upp denna bok. Jag misstänker att det är något som kommer att leva kvar hos just dessa barn och att det kommer att stärka deras självförtroende och vem vet, kanske har vi en blivande författare eller illustratör bland dessa bidrag.

Omdömen om andra böcker av författaren:

Markus av Trolyrien (Markus av Trolyrien #1)
Verarnas drottning (Markus av Trolyrien #2)
Xirianas gåta (Markus av Trolyrien #3)
Dunkelstjärnan (Kampen om Tusenvärld #1)
Lögnspiran (Marduriens ljus #1)
Spegelbilden (Kampen om Tusenvärld #2)
Ödestornet (Marduriens ljus #2)
Skuggpenseln (Kampen om Tusenvärld #3)

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar