måndag 17 juni 2024

Olséni & Hansen: Deckardrottningen - En författare i motvind

Titel: Deckardrottningen – En författare i motvind
Författare: Olséni & Hansen
Sidantal: 317
Förlag: Bokfabriken

Baksidestext:

Detta är berättelsen om Boel Rask, en bibliotekarie med författardrömmar, och hennes make Erland, en frustrerad mellanchef i ett mellanstort verkstadsbolag.

Allting började med den där förbannade skrivkursen som Erland gav Boel i femtioårspresent. För när hennes skrivande tar fart blir Erland nämligen helt besatt av att hustrun ska bli landets nästa deckardrottning. Han som under hela sitt yrkesliv blivit klämd mellan medarbetare och chefer skyr nu inga medel när han spionerar på konkurrenterna och nästlar sig in i bokbranschen. Men har Boel samma drömmar som Erland och hur långt är han beredd att gå? Det vet ingen. Inte ens Erland.

Mina tankar:

Christina Olséni och Micke Hansen har skrivit en rad böcker i serierna Mord i Falsterbo och Ester Karlsson med K. Dessa två serier är deckare som är åt det mysigare hållet och har en stor dos med humor. Denna bok kom ut 2020.

Här har vi en helt ny karaktär, och det är inte heller en deckare som de skrivit denna gång, även om man kunde tro det av namnet på boken. Denna bok är en humoristisk feel good. Vi har en bibliotekarie som får en skrivkurs i födelsedagspresent av sin man, detta är startskottet på en tokrolig berättelse som har även en underliggande kritisk syn på bokvärlden.

Har man läst någon av deras andra böcker så kommer man absolut att känna igen stilen. Det är karaktärer som har de konstigaste dragen men som ändå ligger så nära att man nickar igenkännande. Om det inte är att man själv har dem så har man med säkerhet stött på dessa personer i verkligen livet. Karaktärerna i denna bok känns så bekanta från deras tidigare böcker att man bara väntar på att de gamla karaktärerna från de böckerna skall gästspela i denna.

Detta är inte bara en underhållande bok utan det är lite av en meta-bok. I denna så tar författarparet upp bokbranschens alla sidor, det är inte bara förlag, vanliga som hybrid, eller rena egenutgivande författare som lyfts fram i rampljuset. De tar även upp den växande vågen av bokbloggare och olika mediaplattformar som till exempel Instagram. De lyfter fram en tankegång om följare som även har snurrat i mitt huvud.

De använder inga verkliga författare men man kan lätt ana vilka som har legat som förebilder för de olika karaktärerna som dyker upp, de är ihop mixade av dessa verkliga författare. Nu är det kanske inte den verkliga bilden av författarna utan det kan vara den bilden som media har målat upp dem att vara.

Man får sig många skratt under resans gång och är man som jag inbiten bokälskare så blir det kul att få följa med bakom kulisserna av bokbranschen som kanske inte vi läsare får se alltid. Sedan om det är en hundraprocentig riktig bild eller inte vet jag inte, men jag anar att det ligger en hel del sanning och egen erfarenhet i dessa händelser. Bara inledningen när Boel är på skrivkursen fick mig att le stort över de olika deltagarna, här har vi absolut alla olika personligheter som vill och drömmer om att bli författare.

Det är deras träffsäkerhet med de olika karaktärerna som gör deras böcker en njutning att läsa och att de blandar in humor på ett så bra sätt är ingen dålig bonus. Denna bok är verkligen inget undantag och med tanke på att jag inte brukar läsa feel good och ändå fick något ut av att läsa boken måste ge boken ett bra omdöme.

Jag rekommenderar denna till alla som älskar böcker och vill se en sida av bokbranschen som vi läsare inte får uppleva. Gillar man deras andra böcker och tvekar på att läsa denna för att den inte är en deckare så behöver man inte tveka längre, så länge man gillar humorn i deras böcker och deras karaktärsporträtt så kommer man att uppskatta denna bok också.

Omdömen om tidigare böcker av författarna:

Badhytten (Mord i Falsterbo #1)
Fågelskådaren (Mord i Falsterbo #2)
Ryttaren (Mord i Falsterbo #3)
Ester Karlsson med K (Ester Karlsson med K #1)
Strandhotellet (Mord i Falsterbo #4)
Ett lik i garderoben (Ester Karlsson med K #2)
Turisten (Mord i Falsterbo #5)
Grannar i död och lust
(Ester Karlsson med K #3)
Livräddaren (Mord i Falsterbo #6)

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar