tisdag 18 juni 2024

Madeleine Bäck: Disablotet på Valborg

Titel: Disablotet på Valborg
Författare: Madeleine Bäck
Sidantal: 101
Förlag; Bokförlaget Hedvig

Baksidestext:

Tvillingarna Lucia och Albin flyttar med sina föräldrar till Disaberg, en håla mitt i skogen.

Men det är något konstigt med platsen. När familjen besöker årets valborgsfirande upptäcker de att människorna i Disaberg tar högtider på blodigt allvar.

Mina tankar:

Detta den första delen i serien De seende, som är en skräckserie i lättläst format som riktar sig till barn i åldern 9-12. Denna kom ut 2022.

Skräcken som vi har här är av det härliga slaget som till en början ser ut att vara något vanligt. Tänk Huset som gud glömde, det börjar med en familj som flyttar till ett ställe. Vi ser vardagsbekymmer, men något känns fel och ju längre in i berättelsen som vi kommer så kryper skräcken fram och slår klorna i en.

Denna krypande skräck är nog bland den bästa skräcken, den sätter sig djupare i betraktarens sinne när det kommer till att spela på våra strängar som får att rysa till. Hade det varit till exempel monster, nu säger jag inte att det är det i denna berättelse, som dykt upp med detsamma så hade vi som betraktare sett handlingen på ett mera avstånd och att vi vet med oss att det är påhittat. När det blir mera vardagsrealism först så bäddas vi in i en mera osäkerhet och skräcken tar oss med överraskning även om vi vet att det är skräck som vi läser.

Här har vi två tvillingar som flyttar till en liten håla med sina föräldrar, såklart så är det inte uppskattat av barnen att bryta med sina kompisar. Här har vi den så kallade vardagsproblematiken i handlingen, vi bäddas in i en slags realism.

Det närmar sig Valborg och byfolket bjuder in familjen till Valborgsfirandet. Men vad som komma skall är något som familjen inte kunnat tro. Skall inte säga allt för mycket om detta, men det är under detta firande som skräcken visar sig i berättelsen och vi läsare blir indragna i det onaturliga.

Författaren utgår från svenska högtider och förstärker den gamla tron och sägner om andra väsen. Detta är en rik och bra gruva att ta ifrån om man vill skapa en skräckberättelse och författaren gör det på ett bra sätt.

Detta är som sagt den första delen i en serie och denna fungerar som en introduktion till serien när det kommer till karaktärerna och vad som försiggår i det lilla samhället. Vi får kanske inte så många svar i just denna bok men det kommer troligen i de nästa delarna.

Boken är skriven på ett lättläst sätt vilket betyder att språket är mera rak på sak och inte svävar ut allt för mycket. Likaså med handlingen, den håller sig fokuserad på ett få antal karaktärer och håller sig till huvudtråden och inte sticker i väg i flera sidospår. Den riktar som sagt först och främst till barn i ålder 9-12 men jag kände som vuxen och skräckälskare att jag fick ut något av denna berättelse så jag tror absolut att äldre kommer att uppskatta denna också om det vill ha en mera avkopplad läsning där man inte behöver anstränga sig allt för mycket och bara njuta av skräcken. Jag skall absolut läsa de andra böckerna i serien för att förhoppningsvis få svar på vad det verkligen är som föregår.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:

Skräcktimmen

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar