lördag 2 februari 2019

Lupina Ojala: Catoblepas Ångnoveller No 1 & 2


Titel: Catoblepas Ångnoveller No 1: Hon Vandrar Om Natten/En Hemlighet I Öknen Dold
Titel: Catoblepas Ångnoveller No 2: Stenstoder/Okysst Annabel
Författare: Lupina Ojala
Sidantal: 60/49
Förlag: Catoblepas 

Ett recensionsex från författaren/förlaget, tackar så mycket. 

Handling:

Fyra noveller som utspelar sig i ett alternativt Sverige. Fröken Viktoria besöker sin farbror Anton på hans gård, alla tjänare är borta och vem är kvinnan som smyger runt på natten? Edgar Howe brukar lösa mysterium som andra inte klarar av, han får ett meddelande om ett fall om ett mord vid en utgrävning i Egypten och ett stulet föremål. Amanda af Silvferskjöld lever inte som alla andra kvinnor, på natten ger hon sig ut och löser fall som får polisen att stå handfallen, vem är det som lämnar dessa stenstatyer runtomkring i staden? Edward har alltid hållit sig undan från andra men tjänsteflickan känner en dragning till honom, att de hör ihop men vad är det för hemlighet han döljer?

Mina tankar:

Lupina Ojala har tidigare skrivit fantasyböckerna Tårpilens År, läs här vad jag tyckte om den, och Toner Av Guld. Utöver det så har hon även skrivit en del noveller som varit med i antologier eller getts ut som e-noveller. Nu ges en del av dessa ut som små häften i en serie som kallas Catobleps Ångnoveller, men även nya noveller ges ut också.

Av de två första böckerna i serien så har Hon Som Vandrar I Natten varit med i antologin I Varje Ångetag, En Hemlighet I Öknen Dold är med i antologin Bortom Portalen, Okysst Annabel har varit med i tidningen Brev Från Cosmos #5.

Dessa noveller är av genren Steampunk som en del kanske har räknat ut med tanke på seriens namn. Steampunk utspelar sig ofta i en alternativ värld som kan liknas vid vårt 1800-tal. Det som skiljer sig åt är att maskiner och även annat drivs av ånga. Det kan ofta förekomma fantasirika uppfinningar.

Jag fann alla dessa fyra noveller mycket intressanta. Det är första mötet för mig när det kommer till Steampunk i bokform, vet att det finns ett stort utbud men har aldrig blivit av med att läsa just denna undergenre av fantastik. Dessa noveller var ett riktigt bra första-steg in i denna värld.

Lupina Ojala har ett riktigt trevligt språk och hon fångar känslan av denna alternativa värld och deras invånare riktigt bra. Gillar hur några av dessa noveller hänger löst ihop genom att karaktärer kan förekomma i flera av dem, som centrala karaktärer eller bara hintas om. Det gör att man får en känsla av en större värld än vad som just finns inom ramen av en novell.

Dessa var trevliga att läsa men det var bara ett problem med dem, de tog slut för snabbt. Jag vill ha mer och längre berättelser, jag vill lära känna dessa karaktärer och denna värld på djupet. Jag hopas på att i framtiden få uppleva en berättelse i längre format så att man verkligen får ta del av detta, för jag känner att Lupina Ojala verkligen har något att berätta.

Ångnoveller No. 1: En Hemlighet I Öknen Dold/Hon Vandrar Om Natten
Häftad Bokus Adlibris


En Hemlighet I Öknen
E-bok Bokus Adlibris

Hon Vandrar Om Natten
E-bok Bokus Adlibris

Ångnoveller No. 2: Stenstoder/Okysst Annabel
Häftad Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Bokbloggar.se
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar