onsdag 27 februari 2019

Svenska Spöken


Titel: Svenska Spöken
Författare: Flertalet
Sidantal: 307
Förlag: Andra Världar 

Ett recensionsex från förlaget/författaren, tackar så mycket. 

Handling:

En antologi med 20 noveller från 20 författare om när spökena började dyka upp i hemmen, på arbetsplatserna, på stan och på landet.

Mina tankar:

Detta är en antologi som kom ut 2015. Den tar upp om hur skulle det vara om de döda kom tillbaka som spöken och vandrade bland oss.

I denna så möter vi nya författare och författare som tidigare gett ut böcker alternativt medverkat i andra antologier. Jag anser att en antologi är bra för att man möter många författare i en och samma bok, det blir som ett smakprov på en författares skrivstil. Ibland kan det vara svårt att få ett hum om en författare är bra eller inte när man läser en novell på 10-15 sidor, men ofta får man en aning i alla fall.

Det är en härlig bredd på novellerna, alla rör sig självklart i det övernaturliga då det handlar om spöken. Men stilen skiljer sig dem ifrån, en del är rena spökhistorier åt det mera klassiska hållet med spöken som hemsöker, andra är mera vanliga berättelser om hur människor och spöken försöker hitta en gemensam väg att leva. En del tar upp om främlingsfientlighet är grupper i samhället anser att spöken inte skall ha samma rättigheter som de levande. Några får vi tal del av berättelsen ur spökets synvinkel.

En del av novellerna är riktigt kusliga och kryper in under huden på en. Sedan har vi allt från brutala och blodigt till mera finstämda och snälla. En del är lyckliga och andra olyckliga. Som sagt, det är en stor bredd på novellerna men de håller ihop med den gemensamma tråden och utgör en helhet som gör att detta är en bra antologi.

En som jag log lite extra åt var Marcus Olaussons bidrag ”Mässan”. Den handlar om vad som händer på Bokmässan i Göteborg. Jag har varit där många gånger så jag kände igen miljön så himla mycket så det kändes att jag var där. Kan säga att jag nästa gång jag besöker mässan kommer verkligen se till att jag hinner ut när det är stängningsdags.

Häftad Bokus Adlibris 

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Bokbloggar.se

1 kommentar:

  1. Älskar spökhistorier.
    En vän till mig bor i ett spökhus. Hon har snälla spöken men hon borde verkligen skriva om dem!!
    Tack för tipset!!

    SvaraRadera