torsdag 18 februari 2021

Håkan Mattsson: Reliken - Stjärnornas Budbärare

Titel: Reliken – Stjärnornas Budbärare
Författare: Håkan Mattsson
Sidantal: 391
Förlag; Whip Media

Ett recensionsex från författaren, tackar så mycket.


Baksidestext:

Om Martin tror att sommarjobbet i Vela kyrka kommer att bli långtråkigt misstar han sig. Han sköter sitt jobb men finner en rad föremål som är mycket äldre än kyrkan själv. Samtidigt får han en krypande känsla av att vara iakttagen. Martin upptäcker en hemlig relikgömma, och omedveten om faran börjar han nysta i mysteriet. Med sanningen inom räckhåll inser han dock att det som började som ett nyfiket sökande har utvecklats till en desperat jakt där ett misslyckande innebär döden.

Från de mörka gravvalven under Vela kyrka, via Roms djupaste katakomber och vidare ut över de snöklädda Alperna fortsätter jakten, men tiden är på väg att rinna ut.

Vad är det för hemlighet som bevarats så länge och som människor ljugit, krigat och dött för under femhundra år?

Hur kan en spansk 1500-talsprästs ödesdigra beslut slunga iväg en artonårig sommarjobbare på en vildsint jakt över fyrahundra är senare?

Och den svåraste frågan av dem alla: är mänskligheten redo för Den Stora Sanningen?

Mina tankar:

Författaren Håkan Mattsson har tidigare skrivit ett antal barnböcker samt en humoristisk roman, detta är hans första spänningsroman.

När jag först hörde talas om denna bok så såg jag även att den ofta liknades med Dan Browns böcker. Och nu när jag har läst den så kan jag förstå liknelsen, har dock sett att författaren helst inte vill jämföras med honom då det inte är för att efterlikna Dan Brown han har fått idén till denna bok. Inspirationen kommer istället får författarens jobb som kyrkvaktmästare.

Detta är en spänningsroman som rör sig i kyrkans värld, både nutida och historiskt. När det kommer till religionen så har det inte direkt med själva tron att göra utan själva miljöerna med dess rika historia som sträcker sig långt tillbaka. Vi har vår huvudkaraktär, Martin, som börjar sommarjobba som kyrkvaktmästare. Kyrkan han jobbar i döljer en hemlighet som sträcker sig femhundra år tillbaka i tiden. Tack vare av hans intresse över historia så kommer han hemligheten på spåren och börjar forska i den. Det visar sig vara en hemlighet som vissa inom kyrkans värld vill komma över av olika orsaker. Med hjälp av ledtrådar så kommer Martin närmare hemligheten och dess sanning, men det är en farlig väg.

Med detta i tankarna så förstår man nog likheten med Dan Brown, men detta är en som sagt en egen spänningsroman som rör sig inom samma stil av genre. Jag skulle säga att denna bok är mera jordnära än vad Dan Browns böcker är, vi har inga superskurkar och heller inte invecklade gåtor och mysterier i varje tavla, bok och mönster som vi möter. Det finns ledtrådar som huvudkaraktärerna får reda på, men det är mera att de söker reda på fakta istället för att lösa gåtor.

Det är en spännande berättelse som målas upp, kyrkan med sin, som sagt, rika historia, som även är rätt så brutalt och hemsk, är en bra bakgrund till ett äventyr som bjuds på här. Vi rör oss i antika byggnader som fortfarande står kvar och man kan lätt tänka sig att dessa gamla plaster döljer på många saker.

Det är en trovärdig konspiration som målas upp här, det enda som man kanske känner inte är trovärdig, om man nu skall leta efter det, är att en artonårig sommarjobbare är den som knäcker lösningen på hemligheten som bevarats så länge. Man tänker ju att andra mer insatta borde ligga stegen före honom och löst det för längesedan, men det är inget som man bryr sig om när det kommer till en äventyrsroman som denna, man behöver ju sin huvudkaraktär och detta är ju bara fiktion och då är det tillåtet att tänja på trovärdigheten.

Det är ett bra språk och det är ett bra flyt i handlingen som är informationsrik och detaljrik utan att tappa tempo. Kanske hade man fått lära känna vissa karaktärer lite mera, man kom dem inte in under huden så att säga. Men det verkar lite som att författaren har planerat att det skall bli fler böcker om dessa karaktärer, i alla fall så hintas det om det när man läser författarpresentationen inne i boken, där står det att det är första delen i en serie. Så detta ger ju möjlighet till att karaktärerna växer under seriens gång och man delvis får reda på mer om dem. Jag återvänder gärna.

Häftad Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar