lördag 6 februari 2021

Cecilia Sahlström: Hatet Vi Bär

Titel: Hatet Vi Bär
Författare: Cecilia Sahlström
Sidantal: 383
Förlag: Bokfabriken

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket.


Baksidestext:

En högprofilerad lektor vid Lunds universitet hittas oförklarligt och brutalt mördad i sin flickväns lägenhet och polisen står handfallen. När ytterligare en ung kvinna mördas med samma metod ökar förvirringen. Inte en enda koppling kan hittas mellan kvinnorna.

Sara Vallén och hennes team kopplas snabbt in i fallet, och genom vittnen får de fram en fantombild, som visar sig stämma väl överens med utseendet på en terapeut, Diedrik Ek. Han är en osannolik gärningsman och det verkar vara en återvändsgränd, men så förs Diedrik oväntat bort mitt i natten. Det visar sig dessutom att de båda kvinnorna varit hans klienter.

Spåren leder till källaren i ett ödehus utanför Lund. Gärningsmannaprofilen som polisen mejslar fram under utredningens gång ger Sara och kollegerna inblick i en samhällsgrupp som till stor del verkar i det fördolda, men inte är mindre farliga för det. En okänd värld öppnar sig för dem, en värld där ensamma män lever i mörker och smärta och när ett brinnande hat.

Mina tankar:

Detta är författaren Cecilia Sahlströms fjärde bok om Sara Vallén och hennes kollegor på polisen i Lund. De tidigare heter Vit Syren, I Egna Händer och Pojken Som Försvann.

Då det är en del i en serie så rekommenderar jag som vanligt att man skall ha läst de tidigare delarna först. Boken är fristående när det kommer till själva fallet, men när det kommer till de återkommande karaktärerna så lönar det sig att ha läst de tidigare böckerna. Genom serien så får man ta del av karaktärernas privatliv och hur de utvecklas.

Boken börjar med att bygga upp en stämning och handling innan det första mordet sker. Polisen hittar till en början inga ledtrådar till varför dådet skett. Vi som läsare får lite mera information än vad polisen har och man anar kanske åt vilket håll det lutar, men allt kanske inte är som det till en början ser ut. Det kommer ta många svängar fram och tillbaka innan sanningen kommer fram.

Precis som i de tidigare böckerna får vi följa med på en utredning som känns autentisk, i alla fall så gör det det i mina ögon. Cecilia Sahlström har en lång erfarenhet inom polisen så hon har kunskapen och använder den väl, misstänker att hon säkert filar till verkligheten för att få det att fungera dramaturgiskt bättre när man läser.

Boken är uppbyggd med korta kapitel och författaren har ett driv i språket och handlingen som gör att man får svårt att släppa boken, man skall bara läsa ett kapitel till. Det är spännande och när man tror att man har klurat ut hur det ligger till så läggs nya bevis fram som sätter allt i annat ljus.

Författaren tar i denna bok upp även viktiga ämnen som Incel och kvinnohat. Vet inte hur utspritt detta är i Sverige, men det är skrämmande att personer kan hata andra personer så djupt att det kan driva dem till våldsbrott. Att det finns en slags förening, eller vad det skall kallas, som dessa personer samlas under och pratar med varandra, kanske till och med manar på andra och föder varandras hat.

Så än en gång levererar Sahlström en stabil och spännande deckare som också är intressant och har något att säga. De återkommande karaktärerna utvecklas lite mera när det kommer till privatliv och även jobbrelaterat. Jag kommer absolut att återkomma till dessa för att se vad som kommer hända härnäst.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:

Vit Syren (Sara Vallén #1)
I Egna Händer (Sara Vallén #2)
Pojken Som Försvann (Sara Vallén #3)

Inbunden Bokus Adlibris
Pocket Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar