måndag 22 februari 2021

David Baldacci: Geniet

Titel: Geniet
Författare: David Baldacci
Sidantal: 463
Förlag: Bra Böcker

Baksidestext:

Före detta Secret Service-agenterna Sean King och Michelle Maxwell är förföljda av sitt senaste fall. När Sean inser att Michelles inre demoner håller på att förgöra henne ordnar han så att hon, om än motvilligt, får psykologisk hjälp. Men istället för att fokusera på sitt tillfriskande, upptäcker Michelle att någonting inte står rätt till på sjukhuset…

För att bekosta Michelles sjukhusvistelse åtar sig Sean ett riskfyllt uppdrag. En forskare, Monk Turning, har dött under mystiska omständigheter nära Babbage Town, en hemlighetsfull institution bestående av en excentrisk grupp vetenskapsmän och kryptografer, finansierad av ett mäktigt företag. Samtidigt har den döde mannens dotter Viggie, ett pianospelande underbarn, sina egna hemligheter. Och vad har egentligen frasen ”koder och blod” för betydelse?

Mittemot Babbage Town, på andra sidan York River, ligger CIA:s elitträningsläger Camp Peary, där Monk Turnings kropp hittades. Sean har både FBI och CIA i hälarna: kommer han att kunna hitta mördaren och avslöja sanningen innan han själv blir ett mordoffer? Och kommer han att hinna rädda Michelle från sig själv?

Mina tankar:

Detta är författaren David Baldaccis tredje bok om Sean King och Michelle Maxwell, två före detta Secret Service-agenter som nu arbetar som frilansande detektiver. Denna kom ut 2007, på svenska 2008.

Detta är som sagt tredje boken och jag läste de två tidigare för cirka femton år sedan så jag hade inte direkt några minnen om de tidigare böckerna. Jag misstänker att det skulle löna sig att man läser dessa i rätt ordning, och även minns dem, då det är saker som skall ha hänt i förra boken som spelar en stor roll i vilket tillstånd som Michelle är i. Dock så hänger man med ändå i handlingen, och man får rätt så bra förklarat om vad det är som har hänt.

Vi kastas rätt in i handlingen och möter en Michelle som inte mår så bra psykiskt. Saker händer och hon utsätter sig för en fara som får Sean att inse att hon behöver hjälp. Hon skrivs in på en avdelning. För att kunna betala avgifterna så tar Sean på sig ett uppdrag om ett misstänk dödsfall, en vetenskapsman har begått självmord, men något känns inte rätt och man misstänker mord. Vetenskapsmannen har jobbat på an anläggning som ligger mitt emot en CIA-anläggning.

Under tiden som Sean undersöker dödsfallet så upptäcker Michelle att något inte står rätt till på den avdelning som hon ligger på. Genom nästa halva boken så hoppar handlingen mellan Sean och Michelle tills hon återförenas med Sean.

Vi får lära känna Michelle lite bättre då vi dyker ner i hennes barndomsminnen och försöker hitta orsaker till varför hon mår som hon mår och vad det var som fick henne att ändra personlighet när hon var sex år.

Baldacci för handlingen fram med en säker hand. Han bygger upp spänningen med korta kapitel och ett språk som flyter på riktigt bra. Han lägger upp handlingen på ett bra sätt, man känner igen hans stil både när det kommer till karaktärer och historia, vi har konspirationsteorier och agenter.

Ett plus tycker jag det är att det finns en bihistoria om Michelles barndom, detta ger ett mera djup till karaktären. En del ser det kanske som utfyllnad i handlingen men jag ser det som en karaktärsfördjupning. Vi får reda på en hel del när det kommer till detta, allt kanske inte får sin lösning och en del av svaren vi får kanske öppnar upp för nya saker. Om Baldacci har följt upp detta i de senare böckerna om Sean och Michelle vet jag inte, men det skall bli spännande att se.

Slutsumman blir att detta är en stabil thriller som bjuder på spänning och en handling som underhåller. Om man gillar Baldaccis andra böcker när det kommer till handling och språk så kommer man även att gilla denna. Har man inte läst någon av honom ännu kan jag varmt rekommendera denna serie, men man skall då börja med första boken, som heter Den Gemensamma Nämnaren.

Omdömen om andra böcker av författaren:

Samlarna (Kamelklubben #2)
Dagen Noll (John Puller #1)
Jakten På Amos Decker (Amos Decker #1)
De Bortglömda (John Puller #2)
Lång Väg Till Rättvisa (Atlee Pines #1)
Minuten Före Midnatt (Atlee Pines #2)

E-bok Bokus Adlibris 

Följ mig på Facebook eller Instagram
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar