lördag 6 mars 2021

Sammy Jeridi: Ghettokungen

Titel: Ghettokungen
Författare: Sammy Jeridi
Sidantal: 350
Förlag: Bokfabriken

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket.


Baksidestext:

Han har en dröm.

Leon driver det framgångsrika företaget Ghettosäljarna. Det du vill ha, det fixar han. Vill du ha ut försäkring på din bil ser Leon till att den brinner upp. Om någon vill sälja eller köpa saker man inte hittar i en vanlig affär ställer Leon alltid upp. Vare sig det är en levande tvättbjörn eller ett förstahandskontrakt i City. Pengarna använder han för att ge sin lillebror Emir det han själv aldrig fått: en bra utbildning och ett respektabelt yrke – ett Svenssonliv.

När gangstern Jambolo vill ha tillbaka ett vapen som Leon sålt riskerar drömmen gå i kras, för Leon har principer, han avslöjar aldrig säljare och köpare för varandra. När även kriminalkommissarie Eva Möller, som mot sin vilja blivit förflyttad till Palmegruppen, får upp ögonen för Leon dras snaran åt.

Nu är det Leon som har ett pris på sitt huvud, och han är jagad, jagad av alla.

Mina tankar:

Detta är författaren Sammy Jeridis debutbok, den kom ut e-format (ljudbok och e-bok) 2020 och såg ut att endast komma i det formatet, men så i januari i år så släppte förlaget den i fysiskt format, ett format som jag föredrar mer.

Vi kastas rätt in i handlingen, det är ingen lugn uppbyggnad och lära känna karaktärerna. Det blir en adrenalinpumpande start och den fångar dig med detsamma. Bit för bit så får man reda på hur allt ligger till.

Efter denna adrenalinkick så lugnar den ner sig lite, men håller högt tempo ändå. Vi får tid att lära känna huvudkaraktären bättre och de runt omkring honom. Boken är uppbyggd med korta kapitel så det blir lätt att man bara skall läsa ett kapitel till.

När jag började läsa denna så hade jag tänkt mig en action-stänkande handling. Men till min positiva förvåning så finns det även ett djup i denna när det kommer till karaktärernas bakgrunder. Det är mörkt och hård vardag som målas upp, vissa av karaktärerna har en hemsk bakgrund. Karaktärerna är lite trasiga och kämpar med sina inre och även yttre demoner, vi förstår varför de är där de är i livet och varför de gör de saker som de gör. Men allt är inte nattsvart, det finns även ljus i tunneln.

Det är i en kriminell värld som vi rör oss i och det finns knappt någon god människa. Vår huvudkaraktär är lite av vad man kallar för en good bad guy. Man fattar tycke för honom och hans kamp om ett bättre liv för sig och sin bror, man hoppas på att han skall lyckas med det han vill.

När det kommer till språket så finns det en del slangord som används, allt för att få det att kännas mera autentiskt. Tycker att författaren får till det på ett bra sätt, han använder dessa slangord en del, men inte så mycket så att det blir svårt att hänga med om man inte är van vid dem. Slangorden förklaras även på ett bra sätt så att det inte blir övertydligt men ändå så att man förstår dem. Författaren har fått till det så att det känns som att han och karaktärerna kommer från denna miljö.

En bra debut, den infinner sig i samma genre som Lapidus Snabba Cash-böcker och Dan Buthler och Leffe Grimwalkers serie om Alex Storm, vill inte dra några paralleller mellan dessa böcker men om den stilen av handling intresserar en så skall man absolut spana in denna bok. Jag ser fram emot att läsa den andra boken som kommer senare i år och heter Ghettobröder.

Pocket Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar