torsdag 11 mars 2021

Marija Fischer Odén: Oberg

Titel: Oberg
Författare: Marija Fischer Odén
Sidantal: 345
Förlag: Undrentide

Ett recensionsex från författaren, tackar så mycket.


Baksidestext:

Det är svärdtid, skräcktid – en tid då uråldriga hemligheter avslöjas och krafter som aldrig borde ha vaknat släpps lösa. Havet stiger, våren dröjer och överallt väntar människor, gudar och varelser på slutet. Några blir galna, andra försonas. Några förlorar dem de älskar – andra älskar mer än de trodde var möjligt.

Mina tankar:

Detta är författaren Marija Fischer Odéns tredje och avslutande bok i sin fantasyserie som påbörjades 2018 med Tvåhjärtat och fortsattes med Nedom året därpå.

Man skall ha läst de två tidigare böckerna innan man läser denna då det inte är fristående delar utan en enda lång berättelse som sträcker sig över hela serien. Det var något mer än ett år sedan jag läste förra delen i serien så jag var lite ringrostig om de olika karaktärerna och hur de hängde ihop med varandra. Det finns ett personregister i slutet av boken som kan friska upp minnet lite, samt så innehåller de första kapitel några kommentarer som även de friskat upp minnet om vad som hänt. Så efter ett tag kände man sig lite mera hemmastadd med karaktärerna.

Detta är en som sagt en fantasybok och den är inspirerad av järnåldern och då först och främst vikingatiden och dess gudatro. Det är en alternativ version av denna ålder med magi och andra mytologiska varelser.

Det som slår mig när jag läser denna är att den är rätt så lågmäld och jordnära. Skulle inte kalla den för episk fantasy vilket man kanske skulle tro när det handlar om en person som samlar en stor armé och det ser ut som att vi närmar oss jordens undergång i form av Ragnarök. Istället för att slå på stora trumman och pumpa på med stora slag och adrenalinpumpande spänning så rör sig denna i en lite långsammare takt.

Vi följer i huvudsak de två olika grupper med människor som vi har följt genom de tidigare böckerna. De har varit med om en hel del och deras resor än ej ännu över, det finns många prövningar kvar för dem. Det är en finstämd handling som målas upp här och vi håller oss som sagt nära istället för det storslagna, vi håller oss nära dessa karaktärer och får ta del av deras liv och öden.

Genom hela serien så har jag haft lite svårt att greppa om namnet på några karaktärer, det är namn som Våg och Bris, alltså kanske inte de namn som man är van vid. Men åt andra sidan så passar de ihop med tiden som den utspelar sig i, samt så hänger namnen ihop med i vilka byar de olika karaktärerna kommer ifrån. Även om man kanske hade svårt att greppa namnen så var det ändå inte svårt att få klart för sig om de olika karaktärerna.

Jag tycker att författaren knyter ihop handlingen på ett bra sätt. Det känns som att det blir en avslut på det mesta samtidigt som den lämnar kvar något som gör att berättelsen kan leva kvar i läsarens fantasi.

Så slutsumman blir att detta är boken eller till och med serien för dig som vill ha en fantasy som rör sig lite långsammare men ändå håller uppe en spänning. Med ett stabilt språk och en rik fantasi målas en magisk värld upp och det är bra karaktärsporträtt som byggs upp. Nu när denna serie är klar skall det bli spännande att se vad författaren kommer att komma med i framtiden.

Omdömen om andra böcker av författaren:

Tvåhjärtat (Tvåhjärtat #1)
Nedom (Tvåhjärtat #2)

Häftad Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar